Gunilla Carlsson: Framgångslänet Östergötland

Moderaterna i Östergötland hade nyligen sin nomineringsstämma för riksdagsvalet 2010. Jag är därmed första namn på Moderaternas riksdagslista i länet. Det är mycket hedrande och något som förpliktigar.

Linköping2009-11-03 01:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag nu söker östgötarnas mandat tar jag min utgångspunkt i dagens verklighet. Finanskrisens verkningar och klimathotet är två tunga påminnelser om att globala frågor berör alla, oavsett var på jorden vi lever. I denna föränderliga och ibland turbulenta verklighet upplever många tillvaron som skör. Samtidigt som svenskarna bryr sig om de globala överlevnadsfrågorna finns det en stor oro för jobben, vårdens kvalitet och om skolan lägger bäst grund för en alltmer konkurrensutsatt värld. Det ställer högre krav på politiken.

Under den kommande mandatperioden ser jag flera utmaningar som kommer att kräva särskilt engagemang. Självklart spelar Sveriges arbete i EU och på övrig internationell nivå roll för att skapa de rätta förutsättningarna för att möta globala utmaningar. Men vi måste också bygga Sverige och Östergötland starkare.

Jag ser en möjlighet för Östergötland, med all sin mångfald, rika traditioner och många dugliga människor och företag att bli ett av Sveriges bästa framgångslän. Utmaningarna är dock stora. I vårt län är arbetslösheten högre i jämförelse med många andra län, utbildningsnivån ojämn och rörligheten inte så stor som den borde vara i en dynamisk framtidsregion. Östergötland har förutsättningar att bli bättre på att samla den kraft som finns hos olika aktörer. Arbetet med varselsamordnare har lärt oss en del som jag tror är viktigt att ha med även när konjunkturen vänder. Hur tar vi tillvara en ekonomisk uppgång och ser till att den kommer fler till del? När det vänder, i olika faser i länets olika kommuner, måste vi göra allt för att se till att arbetslösheten inte biter sig fast och fler hamnar i utanförskap.

Länets kommuner kan bli ännu bättre på att engagera näringsliv, skola, fack, myndigheter och medborgare för att skapa lokala strategier för tillväxt och framtidstro. Ett exempel är att vårt län tydligare än hittills borde ta vara på möjligheten att utveckla de gröna näringarna. Det handlar om en mängd möjligheter och åtgärder. Från att se landsbygdens förmåga att attrahera med god och näringsriktig mat, upplevelser och kultur där exempelvis gårdsförsäljning är ett viktigt beslut för enskilda näringsidkare. Till stora strategiska satsningar där Östergötland har förutsättningar för grön energi, ökad matproduktion och mycket kunnande kring kretsloppshantering för avfall och sopor. Vårt län kan bli ledande i att möta klimatutmaningen och bidra till den svenska energiomställningen, samtidigt som vi bidrar till att lösa världens kriser kring mat, energi och vatten.

På Moderaternas stämma valde jag också att lyfta seniorerna som en viktig målgrupp, där jag tror politiken behöver ytterligare ses över. Vi lever allt längre och boende, hälsa och fritid ser annorlunda ut för seniorer. Jag skulle vilja se en attitydförändring i arbetslivet så att den potential som erfarna och kunniga personer besitter bättre tas tillvara. Jag vill verka mot all form av åldersdiskriminering. De äldre är många - men de är också välutbildade, friskare och starkare än någon tidigare äldregeneration. De är kapabla att vara mer delaktiga, inte bara i Kultur- och Frivillig-Sverige (som de facto bärs upp av seniorer), utan även i arbetsliv, näringsliv och beslutsfattande.

Allhelgonahelgen är över och förhoppningsvis har ni fått lite extra vila tillsammans med nära och kära. Själv har jag haft en fantastisk oktober, där inte minst EU: s utvecklingsmöte i Stockholm blev en höjdpunkt. Detta var det största arrangemanget under vårt ordförandeskap, som samlade över 6 000 internationella delegater. Jag fick vara värd för statschefer, nobelpristagare, debattörer och representanter från civila samhället. Tillsammans diskuterade vi hur den ekonomiska krisen slår mot världens fattigaste, hur klimatutmaningen ska mötas och hur frihet och demokrati kan utsträckas i vår värld. Det finns därmed mycket att reflektera kring.

Gunilla Carlsson

Läs mer om