Gunilla Carlsson: Höjden av en politisk karriär?

Har jag varit på höjden av min politiska karriär? Som biståndsminister tar mig uppdraget till länder världen över och nu senast Bolivia. Syftet med mina resor är bland annat att se hur biståndet når fram och på bästa sätt kan bidra till minskad fattigdom, till demokrati och jämställdhet.

Linköping2009-03-18 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har jag varit på höjden av min politiska karriär? Som biståndsminister tar mig uppdraget till länder världen över och nu senast Bolivia. Syftet med mina resor är bland annat att se hur biståndet når fram och på bästa sätt kan bidra till minskad fattigdom, till demokrati och jämställdhet.

Den ekonomiska krisen sätter spår inte bara i Sverige utan lika mycket, eller mer, i de fattigaste länderna. Till detta kommer att klimatförändringarna ytterligare riskerar att undergräva de framsteg som åstadkommits under de senaste årens globala tillväxt. I syfte att studera och illustrera detta har regeringen tillsatt en internationell kommission, med mig som ordförande, för att ta fram förslag, till bland annat FN. I nästa vecka reser jag till Washington för att diskutera och slutföra arbetet.

Med mig i bagaget har jag då nya erfarenheter, och kanske topp-placering bland de svenska statsråden i höga höjder! I samband med mitt besök i Bolivia studerade vi just hur glaciär-avsmältningen går förfärande fort. Vi var på toppen av Chacaltaya, 5 300 m ö h, strax ovanför huvudstaden La Paz. Fram till år 2000 hade denna topp världens högst belägna liftsystem. Syrebristen är påtaglig, men utsikten fantastisk och upplevelsen av tunn luft häftig. Nu var vi där, för att studera hur klimatförändringarna slår. Det som förr var en speciell skidort denna tid på året var nu en rostig lift, en toppstuga och en kvarvarande glaciär, typ fem gånger tre meter!

Jag vet att Ombergsliden varit öppen en stor del av säsongen, med bra med snö - glädjande för många - men detta var motsatsen. Brun lera, där nederbörden inte stannar kvar på isen för att sakta smälta och avrinna utan istället blir till en fors utför, med översvämningar som följd och där vattnet inte kan tas till vara för energi och vattenförsörjning. Där hela ekosystemet slås ut av torka på de nedanliggande åkermarkerna med halverad skörd och världens största segelbara insjö - Titikakasjön - får ta emot vatten och föroreningar på ett sätt som gör att sjöns näringsbalans förstörs.

Då är det viktigt att även Sverige tar rätt politiska beslut. Alliansens överenskommelse om klimat, energi och miljö - som oförklarligt har avvisats av oppositionen - är ett unikt och framsynt beslut som visar på vikten av internationellt ansvarstagande och nationell långsiktighet. Att vi nu gemensamt bestämt oss för att låta kärnkraften bära sina egna kostnader, och ha tydliga spelregler är bra. Än mer betydelsefullt är den visionära satsningen att Sverige år 2020 ska ha 50 procent förnyelsebar energi, 20 procent effektivare energianvänding och 40 procent minskning av utsläpp av klimatgaser. Detta möjliggörs genom bland annat ett mer globalt synsätt, ökad forskning, tydligare regler inklusive styrande skatter och internationell utsläppshandel.

Beslutet spelar inte bara roll för de gröna östgötanäringarna utan också för världen. Att Sverige nu går i täten för att satsa på förnybar energi innebär att vi kommer finna både små- och storskaliga lösningar på energiproduktionen och effektiviteten som öppnar även för fattiga länder att lära från oss.

Jag har sagt det förut, och säger det gärna igen; i en samspelt alliansregering växer bra idéer och kloka beslut fram, där vi lär av varandra. Moderaterna ensamma hade aldrig nått lika långt!

Gunilla Carlsson

biståndsminister

Läs mer om