Gunilla Carlsson: Jobben kommer underifrån

Regeringens budgetproposition innehåller offensiva åtgärder för att möta lågkonjunkturen i spåren av den internationella finanskrisen. Totalt satsas 32 miljarder kronor på nya åtgärder för 2010.

Linköping2009-10-01 01:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Satsningarna är till för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast och för att värna välfärdens kärna. Av de 10 miljarder som regeringen satsar på kommuner och landsting, riktas en halv miljard kronor till Östergötland.

Detta ska ses i kombination med andra åtgärder. En pensionär med full garantipension får cirka 1 000-1 200 kr mer kvar per år efter skatt. Med de fyra stegen i jobbskatteavdraget får 99 procent av alla heltidsarbetande skattesänkningar på över 1 000 kronor per månad - det innebär motsvarande nästan en extra månadslön per år!

Ett innovativt och dynamiskt näringsliv med god anpassningsförmåga är av central betydelse för den ekonomiska tillväxten. Regeringen föreslår därför en rad åtgärder som stärker incitamenten att starta, driva och utveckla företag i Sverige. Åtgärderna ökar tryggheten för företagare, gör det mindre riskfyllt att starta nya företag och sänker kostnaden för många företag. Det handlar till exempel om nedsatta egenavgifter för enskilda företagare för att öka de små företagens förutsättningar för tillväxt och utveckling.

Detta är speciellt viktigt i en region som Östergötland där varslen är många och slår hårt mot enskilda och familjer. Då gäller det att på olika sätt mobilisera för att möta nedgången.

Ta exempelvis regionförbundet Östsams utvecklingsprogram som verkar för en långsiktig och hållbar tillväxt. Programmet lyfter fram områden som anses vara av särskild vikt för Östgötaregionens framtida utveckling. Det handlar om såväl infrastruktur och kommunikationer som kultur och livslångt lärande men också om näringslivsutveckling.

Östergötlands län ingår i det regionala strukturfondsprogrammet i östra Mellansverige. Målet för programmet är bland annat 4 000 nya arbetstillfällen för östra Mellansverige fram till år 2013. För projektet finns en budget från Europeiska regionala utvecklingsfonden på 81 miljoner euro.

Dessa satsningar är viktiga. Men kanske den viktigaste faktorn för framgång, tillväxt och nya jobb är den inneboende viljan och kunskapen hos enskilda människor.

Mina första, viktiga yrkesår jobbade jag som ekonomiassistent och revisor i Linköping. Att få möta och arbeta med enmansföretagare, uppfinnare, serviceutvecklare, medarbetare och företagsledare i större organisationer gav inblick i den potential som finns. Detta var i slutet av 80-talet och början av 90-talet, även det en tid starkt präglad av ekonomisk omvandling och hög arbetslöshet. Nu är det andra tider, ny teknik och ökad globalisering - med ökad konkurrens men också nya möjligheter. Nya branscher växer fram. Inte minst kvinnors företagande i en växande servicesektor ger tillskott till alla de befintliga uppgifter inom tillverkning, handel, jordbruk och service som fortsatt efterfrågas och är viktiga.

Tidigare i höstas besökte jag Industrikompetens i Motala, där olika aktörer samlas för att svara upp mot förändringar, identifiera möjligheter och se var insatser kan göra bäst nytta. Behoven av vidareutbildning, rörlighet och samverkan påtalades. Jag upplever att vi lärt oss från tidigare kriser och att förmågan att kraftsamla är större nu än tidigare.

Regeringen gör stora satsningar och tillför medel uppifrån. Men det är ytterst människorna själva med vilja och initiativförmåga som gör skillnad. I Östergötland har jag träffat många som har samarbetsförmåga och drivkraft. Jobben kommer och de växer fram underifrån.

Gunilla Carlsson

Biståndsminister (M)

Läs mer om