Gunilla Carlsson: Klimathotet drabbar fattiga värst

Klimatförändringarna oroar. De som drabbas är inte främst västerlänningar, utan de människor som redan är de mest utsatta på vår jord. De fattiga bär bördan av klimatförändringarna.

Linköping2008-02-27 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatförändringarna oroar. De som drabbas är inte främst västerlänningar, utan de människor som redan är de mest utsatta på vår jord. De fattiga bär bördan av klimatförändringarna.

Hittills har världens uppmärksamhet riktats mot hur vi ska begränsa utsläppen av växthusgaser och minska deras koncentration i atmosfären. Men vi måste också inse att den globala uppvärmningen inte bara är ett faktum. Dess konsekvenser för oss människor kommer också att bli allt allvarligare. Det är, enkelt uttryckt, väldigt bråttom.

FN:s utvecklingsprogram UNDP:s senaste Human Development Report illustrerar på ett tydligt sätt de mänskliga konsekvenserna av klimatförändringarna. För etiopiska barn under fem år ökar risken för undernäring med 36 procent och för tillväxthämning med 41 procent om de föds under ett år med torka. I klartext betyder det två miljoner fler undernärda barn under ett år med torka. Accelererande och intensivare klimatförändringar kommer att leda till att fler fattiga drabbas - och drabbas hårdare - på detta sätt.

FN:s katastroforgan, OCHA, räknar i dag med att två tredjedelar av deras blixtutryckningar är klimatrelaterade. Den ökande trenden är en utmaning vi måste möta med flera olika verktyg.

Det internationella utvecklingssamarbetet måste ta hänsyn till konsekvenserna av en varmare jord - annars riskerar frukterna av våra investeringar att bokstavligen blåsa bort i kraftiga vindar eller spolas ut i haven när klimatet förändras. Därför har regeringen fattat beslut om en internationell kommission om klimat och utveckling under mitt ordförandeskap.

Hur utveckling i fattiga länder kan säkerställas i ljuset av sådana förändringar kommer kommissionen, som består av 12 stycken experter inom olika områden från världens alla hörn, att arbeta med. Kommissionsmedlemmarnas blandade kunskaper och erfarenheter är ovärderliga för att förstå de utmaningar vi står inför och hur vi möter dessa.

Kommissionens förslag kommer att presenteras under våren 2009, det vill säga innan Sverige påbörjar sitt ordförandeskap i EU 1 juli samma år. Senare under hösten det året hoppas vi också att en ny global klimatöverenskommelse, som ska ersätta Kyoto-protokollet, undertecknas i Köpenhamn.

Min ambition är alltså att kommissionens förslag direkt ska påverka europeisk och internationell politik för att komma tillrätta med klimatförändringarna och deras konsekvenser för de fattiga.

Utveckling är frihet, skrev utvecklingsekonomen och nobelpristagaren Amartya Sen. Sverige måste bidra till att de beslut vi fattar nu och under de närmaste åren säkerställer framtida generationers möjligheter att förverkliga denna frihet.

Gunilla Carlsson

Läs mer om