Världen har de senaste veckorna drabbats av en enorm påfrestning med anledning av finanskrisen. Det har inte undgått någon och som biståndsminister befarar jag att effekterna kan slå extra hårt mot de länder i världen som redan har fattigdom som sitt största problem.
Det är i tider när det blåser som mest som det gäller att också stå stadigt. Och stadigt står vi i dag. Jag tror vi alla ibland upplever stormar och problem i det lilla eller i det stora. Men vet man att man står på solid grund och har en vilja, då är problemen också lättare att hantera.
Sverige är i sammanhanget mycket väl rustat för att möta finanskrisens effekter. När andra har varit ovarsamma har vi sparat och lagt i ladorna. I takt med att vår jobbpolitik gett resultat har statsskulden minskat kraftigt och vår handlingsfrihet ökat. Det skapar goda möjligheter för att möta lågkonjunkturen med offensiva satsningar.
I tider av ekonomisk turbulens är det än viktigare att Sverige har en regering som klarar av att hålla ordning och reda i statsfinanserna. Mot detta står i dag en - så kallad - opposition där två partier är överrens om att de inte är överrens med ett tredje. Eller var det ett parti som möjligen vill jobba med de andra två? I vart fall med spenderbyxorna på, fast utanför de budgetregler som riksdagen satt upp och utan att vara överens i centrala frågeställningar.
Från allianssidan bör vi - inte bara på riksplanet utan också i våra östgötakommuner och i landstinget - sträcka på oss och berätta vad vi gör, varför och vad vi vill uträtta framöver. I Linköpings kommun sammanförs till exempel god miljö med ett gott företagsklimat och påvisar att det ena inte utesluter det andra. Miljöproblemen kan också bli affärsmöjligheter.
I Motala har den alliansstyrda kommunledningen ökat valfriheten inom både äldre- och barnomsorgen. Genom eget val får våra gamla själva fatta beslut om vem som ska utföra nödvändiga tjänster - en självklarhet som äntligen blivit verklighet. Eller i Mjölby där företagandets roll för kommunen har förstärkts. I små kommuner spelar företagare en särskilt stor roll och genom uppskattning och ansvarsförflyttande via entreprenad kan den rollen utökas än mer.
Jag säger detta med ödmjukhet för att alla väljare eller alla läsare inte delar alliansens politik. Därför är det lika viktigt att både sporra oss själva, vi som genomför politiken. Men också med ansvaret att öppet förmedla vår politik till alla medborgare. Oavsett politisk hemvist.
Därför ser jag med stor tillförsikt på det uppdrag jag fått efter att alliansens fyra partiledare träffades i Varberg förra veckan. Jag tillsammans med statsråden Åsa Torstensson (c), Cecilia Malmström (fp), Maria Larsson (kd) och alliansens partisekreterare ska leda den grupp som ska plocka fram en gemensam valplattform till valet 2010.
Som en central del i det arbetet kommer ett brett samråd kallat Samtal med Sverige att ske under våren 2009. Det innebär att vi gemensamt öppnar upp den politiska processen för delaktighet från partiorganisationerna, men också från allmänheten.
För mig är detta ett intressant och delvis nytt arbetssätt, och jag ser framemot att använda inte minst östgötakanaler för att få intryck, mer kunskap och synpunkter.
Nu när ni läser detta är jag i Mali, för kommissionen som jobbar med klimatförändring och utveckling. Trots finansiell världskris får vi inte glömma de lika angelägna frågorna om klimatförändringar - och hur de drabbar de fattigaste. Förhoppningsvis kan vi lära oss att bättre hantera globala kriser gemensamt framöver.
Jag önskar er alla en skön allhelgonahelg!
Gunilla Carlsson
Biståndsminister