Gunnar Wetterberg: Dysterkvistarna har fel om arbetslösheten

Arbetsmarknaden för unga är mycket bättre än den ser ut i massmedia. Den som pluggar har en ljus framtid framför sig.

Linköping2012-08-23 03:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Massmedias rapportering om ungdomsarbetslösheten är full av dystra procent. Men rapporteringen är missvisande. Dels är dagens siffror överdrivna (många studenter räknas in), dels är framtiden bättre än nuläget.

Den vanligaste frågan är: kommer det att finnas jobb? Ofta försöker man räkna fram detta genom att ta antalet jobb i dag plus/minus det beräknade antalet jobb i morgon, och så blir skillnaden svaret. I många branscher handlar det då bara om några hundra eller tusen jobb upp eller ner.

Men det är ett ointressant sätt att räkna för den som väljer väg till arbetsmarknaden. Då måste frågan ställas annorlunda: hur många vakanser kommer det att finnas när jag är klar?

Svaret på den frågan är annorlunda, även om det är omöjligt att ge någon exakt siffra på fyra-fem års sikt. Antalet vakanser är nästan alltid flera gånger större än antalet nya jobb. Det beror på att många som har jobben i dag slutar och söker sig någon annanstans. De går till ett annat jobb, de börjar själva läsa - eller så går de helt enkelt i pension.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) räknar med att välfärdssektorn kommer att öka med 90 000 anställda under åren 2010-2019. Men pensionsavgångarna beräknas bli 330 000, mer än tre gånger så många. Om man dessutom lägger till alla som byter jobb eller slutar av andra skäl betyder det mer än en halv miljon kommunala vakanser under de kommande tio åren - och de flesta pensionsavgångarna kommer före 2014.

Lägg till staten och hela den privata sektorn, så tonar bekymren bort. Varje årskull ligger i snitt strax över 100 000 personer, så vakanserna kommer att räcka och bli över för dem som går ut på arbetsmarknaden.

Visst, alla ungdomar får inte jobb. Men det är tydligt vad som gör skillnad. De som skaffar sig en ordentlig utbildning har mycket större chans till arbete än de som inte går ut gymnasiet. Med högre utbildning blir chansen ännu större.

Men också för dem med kortare utbildning finns det ljusglimtar. De mest hoppfulla inslagen i årets avtalsrörelse var Kommunals och Handels avtal om att kombinera utbildning och arbete för ungdomar, en uppföljning av Metalls avtal för något år sedan. Om arbetsgivarna tar fasta på dessa avtal kommer fler vägar in på arbetsmarknaden att öppna sig.

Naturligtvis är det olika lätt på olika områden. När många människor blir äldre kommer vården och omsorgen att behöva mycket folk. Industrin ropar efter civilingenjörer. Många lärare går i pension. Andra ämnen har det tuffare, men den som visar upp goda studieresultat och blandar in matnyttiga ämnen i sin drömutbildning har ändå goda chanser. Att sommarjobba och delta i föreningslivet - varför inte fackförbundens studentverksamhet?! - ger ofta kontakter och erfarenheter som arbetsgivarna gärna tar till sig.

Läs mer om