Knappt tre tusen kronor lägger varje vuxen svensk normalt på julklappar. Denna vinter kan många tvingas snåla med kalaset. Villabor med rörlig elpris kommer att se sina elräkningar öka med ungefär detta belopp enbart under december månad.
Den som tror att kylan är ett ovanligt undantag misstar sig ordentligt. Visserligen behöver inte alla vintrar bli lika kalla som denna och förra årets. Men elskatter och certifikatavgiften kommer att öka. Mer av elen kommer att produceras med subventionerad vindkraft
Kärnkraftverken blir äldre och krånglar oftare. Ingen planerar ännu att ersätta de kärnkraftverk som faller för åldersstrecket. Oppositionen hotar att helt sätta punkt för kärnkraft. Enligt en färsk prognos från ett av Sveriges ledande analysföretag på energifrågor hotar elpriser att åka berg- och dalbana under de kommande decennierna. Periodvis kan de lätt hamna över två kronor per kilowattimme med skatter och avgifter inräknade.
Detta ok skulle de flesta säkert villigt bära om det bidrog till att bromsa växthuseffekten. I själva verket är det tvärtom. De allt vildare kasten i elpriser är ju en följd av att kärnkraft avvecklas som är helt fri från utsläpp av växthusgaser. I stället ersätts den med så kallad förnybar energi som nästan utan undantag ger upphov till större utsläpp av växthusgaser än kärnkraften.
Ett mycket dyrt självmål alltså. Dessvärre också ett självmål som är symptomatiskt för hur klimatpolitiken har vanskötts. Plan A i klimatpolitiken har länge varit att kraftiga utsläppsminskningar i Sverige skulle tjäna som förebild och förmå alla andra länder att följa efter och skriva på internationella klimatavtal.
Visserligen har Sverige lyckats väl att minska utsläppen av växthusgaser från Sverige. Men världen har inte påverkats. Efter 20 år av internationella samtal följer världens utsläpp ändå det så kallade "fortsätta-som-om-inget-har-hänt" scenariot. Miljörörelsers överdrifter har fått fler att bli klimatskeptiker. Klimatsamtalen har misslyckats. Inför en havererad plan A är många miljörörelser märkligt frånvarande i klimatdebatten.
För inte länge sedan betraktade många miljörörelser en diskussion av hur människor kan anpassa sig till ett varmare klimat som tabu. I det tysta betraktar emellertid nu de flesta klimatexperter en anpassning till ett varmare klimat som den nya plan A. Snart är det för sent att vrida klimatpolitiken i en mer framgångsrik riktning. En sådan skulle bejaka all teknik som kan bidra till att sänka utsläppen, även kärnkraften. Och den skulle flytta klimatpengarna till utveckling av tekniksprången inom energiproduktion, allt från solenergi till fjärde generationens kärnkraftverk som kan bränna all befintlig kärnavfall. Först då skulle det finnas en chans att världen verkligen avstår fossilt bränsle.