Vi ska vara stolta över vår demokrati och pressfrihet i Sverige. Vår demokrati är världens näst bästa, enligt The Economists demokratiindex, och vår pressfrihet är världens tredje bästa, enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Bara Norge är mer demokratiskt och bara Norge och Danmark har en bättre pressfrihet än vi.
Men vi ska inte ta demokratin och pressfriheten för givna, vi ska värna dem varje dag, i varje beslut.
I Östergötland, Sverige och världen får vi hela tiden exempel på motsatsen, beslut som jobbar mot den fria pressen, mot oberoende granskning och därmed mot medborgarnas insyn.
Här fem exempel från de senaste månaderna som borde oroa alla som älskar fri press:
1) Linköpings kommun motarbetar Correns granskning.
När Corren tidigare i år begärde ut en kommunal enkät med förskolepersonalen, där de hade svarat på frågor om arbetsmiljön, fick vi nej från Linköpings kommun. Trots att enkäten var anonym hävdade kommunen att det var möjligt att identifiera medarbetarna. Reportern har frågat på vilket sätt personalen skulle lida skada, utan att få svar. Vi har föreslagit att kommunen kan maska eventuella känsliga uppgifter, men fått till svar att "maskning inte är tillräcklig".
Man undrar ju om förskolepersonalen, när de svarade på den anonyma enkäten, var medvetna om att den var utformad så att det gick att identifiera de som svarade? Eller om kommunen mörkat det för personalen.
I Correns granskning av förskolan vittnade många pedagoger om en tystnadskultur där problem inom verksamheten inte nådde politikerna. Det, i kombination med att det finns flera domar som stödjer att handlingen ska lämnas ut, gjorde att Corren överklagade beslutet till Kammarrätten. Det lär dessvärre dröja månader innan rätten tagit ställning i frågan.
2) Linköpings kommun motarbetar Correns granskning igen.
När Corren begärde ut avvikelser som skett på ett av Linköpings kommuns äldreboende fick vi först till svar att handlingarna inte var offentliga. Där hade kommunen fel och det var först efter flera mejl och påminnelser från Correns reporter som en del av handlingar lämnades ut. Då hade det gått en månad från att vi ställde frågan för första gången i ett ärende som kommunen ska hantera skyndsamt. Resten av handlingarna, som vi menar är offentliga, försöker fortfarande vår reporter få fram.
Så här är journalisters vardag även i en demokrati med fri press. Det krävs kompetens och en stor dos envishet för att kunna ge medborgarna den insyn och granskning de har rätt till.
3) Högsta domstolens dom försvårar granskande journalistik.
HD har med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) som grund beslutat att företag inte får sälja personuppgifter från domstolsdomar eller göra dem sökbara för betalande kunder. Beslutet påverkar medieföretag som Siren och Acta Publica, och rättsdatabaser som Lexbase och Ratsit, som alla tillhandahåller arkivtjänster som vi i media är beroende av för att kunna göra våra kartläggningar.
Domen är därmed ytterligare ett beslut som begränsar medias möjligheter att granska. Flera av Correns mest uppmärksammade granskningar senaste året, som exempelvis prisade Kirurgskandalen, hade inte kunnat göras idag, efter denna HD-dom.
4) Svenska ETC-journalisten Joakim Medin har åtalats i Turkiet för förolämpning av landets president Erdogan och terrorbrott.
Åtalet bygger bland annat på artiklar och en bok som Joakim Medin har skrivit om kurdernas situation. Åklagaren menar att artiklarna, som innehåller bilder på PKK:s flaggor och ledare, består av ”propagandainnehåll” och ”syftar till att ge intryck av att organisationen har en juridisk struktur”. Det jobb Medin har utfört åt den fria pressen i Sverige hålls nu alltså emot honom i Turkiet. Svensken riskerar många år i fängelse.
Nu står hoppet till framgångsrik svensk diplomati. Correns ägarkoncern NTM är liksom andra svenska mediekoncerner engagerade i frågan, främst genom Tidningsutgivarna vars vd Johan Taubert är på plats vid rättegången i Turkiet.
5) Donald Trump stänger av ifrågasättande media.
Den 11 februari informerades nyhetsbyrån Associated Press (AP) av Vita huset att den skulle utestängas från officiella evenemang. Anledningen: Nyhetsbyrån hade valt att fortsätta använda ”Mexikanska golfen” istället för Trumps påhitt ”Amerikanska golfen”.
Det är förstås inte bara media som Trump kuvar på det sättet, han jobbar på samma sätt med nationer, företag, politiker och lärosäten.
Alla som inte uttrycker sitt stöd och helst också sin djupa beundran för honom straffas.
Till sist: Många av våra granskningar skulle inte ha blivit av utan modiga människor som vågar tipsa oss. Här kan du tipsa anonymt via vår krypterade tipsfunktion.