Jorge flyttade till Sverige från ett sydamerikanskt land när han blev kär i Cecilia. Han hade en akademisk examen i bagaget som byggnadsingenjör. "Jag trodde aldrig att det var så svårt för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Jag var naiv och trodde att det räckte med gedigen utbildning, erfarenhet och social kompetens. Men det räcker inte långt alls" säger Cecilia ganska uppgivet.
Turerna har varit många. Cecilia har hjälpt Jorge att navigera sig fram i den breda flora av olika arbetsmarknadspolitiska program som syftar till att hjälpa personer att få eller behålla jobb. Men det har inte varit så lätt. "Om man till exempel kommer in på instegsjobb så kan du inte vara kvar på den kvoten när du passerar tidsgränsen. Så när Jorge jobbade som fastighetsskötare var han tvungen att sluta tidigare på grund av att han passerade slutdatumet. Nu har jag ordnat så att Arbetsförmedlingen har godkänt honom för en annan kvot som kallas nystartsjobb."
Cecilia lyckades via kontakter få in Jorge som praktikant på HSB som projektledarassistent. Jorges handledare bedömde att han skulle behöva sex månader för att kunna komma in ordentligt i de svenska facktermerna. Arbetsförmedlingen satte stopp för praktiken efter tre månader eftersom de inte ville/kunde betala ut mer (ca 4 000 kronor i månaden). HSB krävde å sin sida att Jorge skulle vara försäkrad av Arbetsförmedlingen eftersom deras budget inte medgav det, så det hela avslutades och Jorge var tillbaka på ruta ett.
Cecilia tycker att det är bra att man försöker hitta vägar för folk att komma i arbete. Men "det är både frustrerande och inte särskilt rättvist eller demokratiskt att den som ?bråkar mest? får mest information."
Kanske har problemen sin orsak i hur lösningarna initieras. En klarsynt tjänsteman på Arbetsförmedlingen konstaterar att det finns fyra olika program bara för arbetspraktik som i realiteten innebär samma sak. "Varje gång det blir ett politiskt maktskifte börjar de med att döpa om alltihop. För den enskilde blir det nästan hopplöst att hålla rätt på vad som är vad i det snåriga regelverket."
Dessutom börjar politikerna alltid med att sätta volymmål. Ett antal tusen platser ska ingå i ett visst program. Men för dem som ska effektuera programmen hade ett kvalitetsmål kanske varit en bättre hjälp än ytterligare en etikett och ytterligare en kvot med restriktioner som blir viktigare än själva resultatet. För om syftet är att få folk i arbete finns uppenbarligen allvarliga buggar i systemet som förhindrar detsamma.