Linköpings kommun tillämpar sedan snart två decennier något som kallas förenklad biståndsbedömning. Det innebär att äldre personer över 75 år kan få hemtjänst utan att genomgå en full biståndsbedömning. Vi har sänkt trösklarna för den äldre för att få den omsorg som man känner att man har behov av.
De kranar som enligt Gunnar Wetterberg därmed skulle öppnas på full volym har vi inte sett röken av. Linköpings kommun bedriver en osedvanligt kostnadseffektiv omsorg av hög kvalitet i jämförelse med övriga riket och kostnaden för hemtjänsten har inte påvisat någon ökad kostnadsutveckling vid tillämpning av förenklad biståndsbedömning. I Linköping har vi lyckats förena kvalitet och kostnadseffektivitet med en väldigt god tillgänglighet för den som behöver lite hjälp i hemmet.
Möjligheten till förenklad biståndsbedömning har även minskat handläggningskostnaderna, så att resurserna istället kan läggas på den omsorg, behovsprövning och uppföljning där de gör störst nytta. Vi har bland annat inrättat ett kvalitets- och uppföljningskontor för att utveckla kvaliteten i omsorgen. Samtidigt har den enskilde alltid rätt till biståndsbedömning om man ändå vill få sitt behov utrett. God service och hög rättsäkerhet står inte i motsats till varandra.
Vår erfarenhet är inte att den äldre överutnyttjar tjänster de inte har behov av. Problemet är snarare att de drar sig för att söka den hjälp som de behöver. Därför är det för oss angeläget att sänka trösklarna så att fler får möjlighet till lättillgänglig service och omvårdnad där man har inflytande över innehållet och utformningen av hemtjänsten. Vi tror på ett samhälle där äldre känner att vi har tilltro till dem och att de är delaktiga och känner trygghet i sitt åldrande.
Svar:
Vad jag vände mig mot var inte förenklad biståndsbedömning, utan avskaffad. Just nu är det de minsta kullarna under 1900-talet som kommer in i äldreomsorgen. Om tio år kommer de nya äldreomsorgskullarna att vara dubbelt så stora som i dag. Det är viktigt att de system som införs i dag också håller när långt fler vill använda dem, annars väntar en besvärlig svekdiskussion.