Litar du på din granne?

På väg över östgötaslätten ser vi en skylt med det lakoniska budskapet ”ägg”.

Linköping2015-10-30 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi svänger in på en grusväg, upp på en lagårdsbacke där enorma traktorer vaktar som urtidsdjur. På en dörr står samma korta budskap. Vi tittar försiktigt in och på ett bord hittar vi stora flak med ägg, en handtextad prisuppgift och ett litet kassaskrin i plåt.

Den lilla affärsverksamheten är rörande i sin tillit. Lantbrukaren litar på att kunderna lägger pengar i skrinet och inte tar dem som redan ligger där. Och kunderna missbrukar uppenbarligen inte förtroendet.

I Sverige ligger vi i världstoppen vad gäller tillit till varandra och till samhället. Vår långa historia som rättsstat, en tradition av samförstånd och kompromisser och en icke-korrumperad offentlig sektor har skapat en stark tillit som är en av Sveriges framgångsfaktorer. Eftersom vi inte behöver lägga tid på att skydda oss mot ett otryggt och orättvist samhälle så kan vi koncentrera oss på att jobba.

Men i den senaste undersökningen från World Values Survey sjunker den svenska tilliten på ett oroväckande sätt. När en av de svenska auktoriteterna på det här området, historieprofessorn Lars Trädgårdh, talade på en konferens om social oro i Linköping förra veckan pekade han ut ett antal faktorer som riskerar att underminera tilliten i Sverige.

Arbetslöshet är ett stort hot. Vårt underförstådda samhällskontrakt bygger på att vi ska utbilda oss och jobba för att kunna kvittera ut välfärdstjänster. De som går länge utan jobb tenderar att tappa tilliten till samhället, och riskerar att ses som en ”fripassagerare” av dem som jobbar. Ökande ekonomiska klyftor och segregation är ännu värre. Om vi lever olika liv, på olika platser och under olika villkor kommer vi allt mer sällan att träffas, och då litar vi allt mindre på varandra. En av slutsatserna är att det är oerhört viktigt för hela samhällsgemenskapen att integrationen av invandrare lyckas.

I dag har 13 procent av Sveriges befolkning låg tillit till andra människor och till samhället, enligt en undersökning som kallas Tillitsbarometern. De misstrogna kan delas in i två grupper. Den ena är långtidsarbetslösa invandrare som känner att de aldrig blivit en del av samhället. Den andra är människor som röstar på Sverigedemokraterna.

Den sistnämnda gruppen är speciell eftersom de inte bara känner låg tillit till samhället, utan även odlar den och strävar efter att förstärka den. Tillit är ju en känsla, och om man trummar in budskapet om att man inte kan lita på politiker och journalister, och att muslimerna vill ta över vårt land, så skapar det oro och otrygghet hos människor. När riksdagspolitikern Kent Ekeroth ­(SD) utmålar flyktingmottagandet som "slutet för Sverige som en svensk ­nation", och att landet går mot sin "undergång" så visar Sverigedemokraterna sin förödande destruktivitet. De säger sig värna om Sverige, men genom att avsiktligt underminera svenskarnas tillit förstör de en av samhällets värdefullaste tillgångar.

Läs mer om