Människohandel mitt ibland oss

Linköping2010-03-18 01:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansregeringen har varit pådrivande för att en gemensam Östersjöstrategi inom unionen har blivit av. Strategin sjösattes under det svenska ordförandeskapet. Åtta av nio länder kring Östersjön är medlemmar i EU och hundra miljoner människor bor i regionen. Tyvärr är det få som känner till Östersjöstrategin trots att den är viktig för alla oss som lever runt Östersjön. Östersjöstrategin kan bli ett konkret exempel på den kraft som finns i det europeiska samarbetet.

I EU:s östersjöstrategi finns fyra huvudsakliga mål: miljö, tillväxt, tillgänglighet och säkerhet. Jag besökte nyligen fem länder som deltar i strategin: Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen och hade då möjlighet att bland annat diskutera kampen mot den organiserade brottsligheten. Östersjöstrategin vill stärka samarbetet mellan de brottsbekämpade myndigheterna runt Östersjön.

En fråga som ligger mig varmt om hjärtat som feminist är kampen mot sexslaveriet. Det finns skäl att frukta att människohandeln ökar i den ekonomiska krisens svallvågor. Jag hoppas att Östersjöstrategin kan bli ett verktyg mot slavhandeln runt Östersjön.

Det är nästan 200 år sedan slaveriet förbjöds. Men människohandeln finns mitt ibland oss. I Botkyrka på Rådmansbacken drevs för något år sedan en bordell av en rysk kvinnlig hallick med 13 ryska kvinnor. En av kvinnorna hade 450 kunder på 40 dagar.

Vi kan inte blunda för att människohandeln är en inkomstkälla för organiserad brottslighet runt Östersjön. Gärningsmännen sysslar ofta med annan kriminell verksamhet som narkotikahandel. Offer för människohandel som förs till Sverige utnyttjas som kurirer för droger och kapitalvaror. Människohandel kan också förekomma för andra ändamål än sexuella. Det kan vara för tvångsarbete, stölder eller tiggeri. Barn är särskilt eftertraktade för att tigga och ägna sig åt småstölder. Enligt en kartläggning genomförd av Östersjöstaternas råd uppmärksammas varje år 150 barn i regionen som misstänkta offer för människohandel.

Människohandeln är lönsam eftersom en människa, till skillnad från andra varor, kan säljas flera gånger. Handeln med människor underlättas av allt öppnare gränser. Inget enskilt land inom EU kan genom enbart nationella åtgärder bekämpa slaveriet. EU-länderna måste agera tillsammans. Att stänga gränserna är inget alternativ. I stället krävs att EU:s medlemsstater runt Östersjön samarbetar i högre grad för bekämpa den organiserade brottsligheten.

Östersjöregionen har goda möjligheter att bli en förebild för hela EU i kampen mot slavhandeln men även för ett effektivt klimatarbete och stark ekonomisk tillväxt. Men det är avgörande för Östersjösamarbetet att Sverige leds av en regering som helhjärtat tror på Europatanken.

Läs mer om