Det ges ut en ny kokbok varje dag i Sverige. Det produceras mer tv med matlagning än någonsin tidigare. Vi i Sverige blev snabbt bäst i världen på dieten 5:2. Vi är överhuvudtaget väldigt kvicka på att läsa om nya rön kring mat och hälsa. Vi ger varandra allehanda köksredskap i present, och årets julklapp är en råsaftcentrifug. Vi är smått besatta av tillbehören, kokböckerna, köksöarna, kockarna och matprogrammen.
Men själva maten lägger vi allt mindre andel av vår disponibla inkomst på, och vi använder kort tid på tillagning och mer tid på att skämmas över att vi inte riktigt får till vare sig maten eller den trevliga familjegemensamma middagen. Det är ungefär samma sak som med sex. Vi har hur mycket porr som helst bara ett datortryck bort, och den konsumeras alltmer ogenerat. Mainstreamfilmer snor skamlöst porrestetiken, och vi köper fler, mer utstuderade och snyggare underkläder än förr.
Varenda tidning har sextips och sexrådgivare som svarar på allt. Och nya succéserien efter Mad Men handlar om William Masters och Virginia Johnson som systematiskt kartlade västerländskt sexliv. Förutom att det är en sällsynt snygg serie med fantastisk rekvisita visar den förstås massor av sex. Vi har inte bara sällsynt välrenoverade kök och tekniskt välutrustade kök. Vi har numera också svindyra sängar som Dux, Hästen och andra exklusiva märken med perfekt liggkomfort. Både för sömn och andra aktiviteter, får man förmoda.
I den stora undersökning om sex som United Minds tidigare i höstas gjorde på uppdrag av Aftonbladet, som då som av en händelse fick chansen att skriva massor om sexvanor och på så sätt sälja extra lösnummer, visade väldigt tydligt att vi ligger allt mindre med varandra. Och den enda förklaringen är ungefär densamma som till varför vi inte lagar så mycket mat från grunden längre: det hinns helt enkelt inte riktigt med.
Vi har i stället blivit någon slags mat- och sexvoyeurer som frossar i allt runt omkring mat och sex. Men sedan när det väl kommer till att göra det på riktigt, ja då orkar vi inte riktigt. Vi nöjer oss med att titta på andra som gör det.
”Allt handlar om sex, utom möjligen sex” säger Frank Underwood i tv-serien House of Cards. Han förstår och utnyttjar på ett obehagligt skickligt sätt växelverkan mellan sex och makt.
Men maten är också nära sammankopplad med status, kontroll och till och med sex.
Jag tror därför att man lugnt kan tillägga: ”Allt handlar om mat, utom möjligen mat”.