Det kom en grupp forskare vid Köpenhamns universitet fram till efter att ha studerat 387 danska barn som växt upp med två mammor.
Enligt undersökningen, som presenterades för ett par veckor sedan, behövde mindre än två procent av barnen i lesbiska familjer psykiatrisk vård för sjukdomar som depression, personlighetsstörning och anorexi. Motsvarande siffra för normalfamiljer var fem procent.
Det är sannolikt den första studien i världen av det här slaget. I Danmark har det varit tillåtet sedan 1999 att en homosexuell man eller kvinna adopterar sin partners biologiska barn. Det gör att det nu finns ett tillräckligt stort underlag för en studie. I takt med att allt fler barn växer upp med föräldrar av samma kön i både Danmark, Sverige och andra länder, kommer säkrare slutsatser att kunna dras.
Det kan däremot dröja åtskilliga år innan det finns ett motsvarande underlag för att studera familjer där ett barn växer upp med två pappor. Det är mer än tio gånger vanligare att barn växer upp med två mammor, än med två pappor - åtminstone om man tittar på svensk statistik.
Man ska vara försiktig med att dra alltför stora växlar på en enskild studie med ett relativt litet underlag. Men nog är resultatet av den danska studien både provocerande och tankeväckande. Inte minst med tanke på hur tvärsäkra förespråkarna för kärnfamiljen brukar vara när det gäller homosexuellas föräldraskap. Barn behöver både en mamma och en pappa, brukar till exempel Göran Hägglund (KD) envist upprepa i debatten. Men hur vet han det, egentligen?
Man behöver förstås inte vara kristdemokrat för att bli en smula omskakad av resultatet av den danska studien. Tänk om det faktiskt är bättre för ett barn att ha två mammor än en mor och en far! Men vi riskerar att missa det viktigaste i undersökningen om vi stirrar oss blinda på föräldrarnas kön. Det finns en del andra tänkbara - och tänkvärda - förklaringar till att barn i lesbiska familjer mår bättre.
Merete Laubjerg, en av de danska forskare som arbetat med studien, tror att de svårigheter man möter som lesbisk kan stärka individen och att barnen kanske får med sig den styrkan från hemmiljön.
Andra forskare framhåller att det som regel är ett väl genomtänkt beslut när lesbiska skaffar barn. Barnen är planerade och efterlängtade. Sorgligt nog gäller det inte alla barn som föds.
En brittisk forskare, Gill Dunne vid London School of Economics, har tittat på jämlikheten i lesbiska familjer och jämfört med heterosexuella familjer. Hon kom fram till att två kvinnor som regel delar lika på ansvaret för hem och barn och båda går kanske ner till halvtidsarbete. I en heterosexuell familj är det vanligare att kvinnan stannar hemma på heltid eller deltid, medan mannen ibland ökar sin arbetstid. Kanske är det så enkelt att barn blir tryggare om de har tiden att utveckla nära relationer med två vuxna? En frånvarande förälder kan - oavsett kön - inte vara mycket till stöd för barnet.
Förhoppningsvis kan den här typen av forskning i framtiden ge djupare kunskap om vilka faktorer som är viktiga för att barn ska växa upp till trygga, friska individer. Det kan i så fall hela samhället ha något att lära av. Att det skulle vara avgörande för barnet att föräldrarna har olika kön tycks tills vidare kunna avfärdas som en ren myt.
Niclas Ericsson
Niclas Ericsson är tjänstledig från sitt arbete som ledarskribent på Östgöta Correspondenten