Så formar ni Corren

Starka människoöden, händelsenyheter, näringsliv och stadsutveckling, det är några av ämnena som dominerar när vi låter läsarnas läsvanor forma innehållet.

Populärt. Corren 7 januari. Reportaget om Moa Wåhlander är ett typexempel på starka människoöden som Correns läsare älskar att läsa om.

Populärt. Corren 7 januari. Reportaget om Moa Wåhlander är ett typexempel på starka människoöden som Correns läsare älskar att läsa om.

Foto:

LINKÖPING2017-01-14 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag skrev här för ett år sedan, som nytillträdd chefredaktör, lovade jag att 2016 skulle bli läsarnas år. Att vi skulle lyssna på er läsare mer än någonsin, låta era läsvanor forma vårt innehåll.

Helt enkelt göra mer av de ämnen som ni är mest intresserade av.

Det gjorde vi 2016, det kommer vi fortsätta göra 2017.

Så vad ger det er för innehåll?

De mest lästa artiklarna på Corren.se hittills i år ger en ganska klar vink om vår inriktning:

1) ”Moa vill ge cancern en chans”.

– Ni älskar starka människoöden. Och vem gör inte det? Historien om 18-åriga Moa Wåhlander, som tar hand om sin 14-åriga bror sedan båda föräldrarna gått bort, fängslar inte bara Correns läsare utan har även plockats upp av riksmedia. Vi kommer självklart fortsätta skildra starka människoöden, på alla orter och avdelningar, så fortsätt tipsa oss på tipsa@corren.se.

2) ”Polisen söker försvunnen man”.

– Händelsenyheter är alltid intressanta för er, oavsett om det gäller tidningen, webben eller tv, och det är därför redaktionen är bemannad 24 timmar om dygnet året runt. 2016 års mest lästa artiklar på Corren.se var de som handlade om försvunne studenten Viktor. Det bästa, snabbaste sättet att följa vårt nyhetsflöde är via pushnotiserna i vår mobilapp.

3) ”Hög tjänsteman avstängd från sitt arbete”.

– Det kanske viktigaste i vårt uppdrag är granskningen av ”våra” kommuner. Flera av våra reportrar ägnar många timmar i veckan åt att gräva och läsa i kommunala handlingar i Linköping, Motala, Mjölby, Åtvidaberg, Kisa, Boxholm och Ödeshög. Så ska vi självklart fortsätta.

4) ”Här är familjen med nio barn”.

– Ännu en historia på temat starka människoöden. Porträtt på intressanta människor kommer alltid vara en av våra grundstenar. Så som sagt: tipsa oss!

5–7) ”Nu får Lasses semlor nytt liv”, ”Trampolinpark öppnar i Tornby” och ”Slutet nära för de två krogarna”.

– Näringslivsnyheter, allt från framgångssagor till nyöppnanden, inte minst nya restauranger, tillhör vårt mest lästa material, det ni varje vecka efterfrågar mest. Det märks i tidningen och det märks på vår sajt affarsliv.com där trafiken ökade stort under 2016, till cirka 120 000 unika besökare varje månad.

8–9) ”Då försvinner p-platsen Eddan” och ”Jättebygge vid Göta kanal”.

– Intresset för stadsutveckling är verkligen utmärkande för er Correnläsare, ni har en omättlig törst efter det mesta som rör gator och byggnader. Därför såklart ett prioriterat ämne för oss.

10) ”Östgötatrafiken: Väldigt olyckliga omständigheter” och ”Här sätts nya fartkameror upp”.

– Allt som rör trafiken är högintressant för er, därför satsar vi hårt på att ge er snabba och korrekta trafiknyheter.

Så ser det ut, när ni läsare formar innehållet blir det en blandning av hårt och mjukt, allvar och lättsamt.

Allt ryms förstås inte på den här listan – sport- och kulturbevakningen, familjenyheterna och opinionsmaterialet, där ni läsare bidrar så mycket, är andra viktiga, självklara inslag i vår dagliga Correnmix.

Hur tycker du Corren ska utvecklas under 2017?

Vad ska vi skriva mer om? Vad vill du ha mindre av? Känner du till någon eller något vi borde berätta om?

Skriv till mig på mejl christer.kustvik@corren.se eller adress Christer Kustvik, Corren, 58189 Linköping.

Trevlig helg!

Veckans...

...presskonferens: Donald Trumps såklart. Hans ständiga strid med media i all ära, men det känns som konflikten med underrättelsetjänsten CIA kommer att bli den mest kostsamma för den tillträdande presidenten. Få jobbar så nära sin underrättelsetjänst som den amerikanska presidenten och att Trump redan nu, några dagar före sitt tillträdande, är i full konflikt med CIA kan inte sluta bra för någon. Inte för Trump, inte för USA, inte för världen.

...dokumentär: "The Swedish theory of love" på SVT play, som jag tipsades om av läsaren Anders efter det jag skrev om ensamhet på julafton. Tankeväckande av skaparen Erik Gandini och tydligt hur baksidan av den svenska modellen, där alla invidider ska vara oberoende av varandra, är den ofrivilliga ensamheten. Med tanke på alla reaktioner efter det jag skrev så kommer jag säger återkomma till ämnet framöver.

...sport: Är alltid Tottenhams matcher. Har vi Spurssupportrar någonsin haft ett så roligt lag att följa, med så bra tränare och starka profiler? Knappast, jag har det inte och jag har följt laget sedan tidigt 1980-tal. Vinner inte det här laget en titel de kommande två åren så blir jag besviken.

...forskning: Enligt en kanadensisk studie, som TT och flera europeiska medier rapporterade om i veckan, löper människor som bor nära stora trafikerade vägar ökad risk att drabbas av demenssjukdom. Forskarna i studien har följt nästan två miljoner människor under elva år och kom fram till att demenssjukdomar är vanligare hos personer som bor nära stora vägar. Omkring tio procent av demensfallen hos människor som bor inom 50 meter från en stor väg kan ha orsakats av trafiken, där buller, kväveoxid och partiklar från bildäck kan vara möjliga faktorer som påverkar, enligt forskarna. Det blir alltså att bo kvar intill skogen, så som jag gjort de senaste tio åren.

...statistik: Vi svenskar äter allt mer på restaurang. Enligt SCB ökade restaurangbranschen försäljningen med 7,2 procent under 2016. För livsmedelshandeln var ökningen bara 2,3. Själv kommer jag fortsätta med mina kära matlådor, godare lunch finns inte.

...julnyhet: Kom från Bris och handlade om de 1 321 kontakter organisationen hade med barn och unga under jullovet. Där rapporteras att den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga märks tydligt. De områden barnen framförallt pratade om rörde psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Med anledning av detta kommer Bris under de kommande åren att och arbeta för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda vad gäller tillgång till vård och tidiga insatser.

Kolumn