"För att vårt land även i framtiden ska vara ett av världens mest konkurrenskraftiga behöver vi förena en politik för frihandel, öppenhet och konkurrens med breda satsningar på kunskap, entreprenörskap och trygghet för alla."
Eller med andra ord, vi behöver helt enkelt ekonomisk tillväxt. Det är själva fundamentet för att skapa välstånd i vår demokrati. Äganderätten för den enskilde är själva utgångspunkten. Bank- och kreditväsendet möjliggör för privatpersoner att våga låna pengar och investera för att utveckla företag. Det skapar arbeten och inkomster. Både för den enskilde och för samhället som därmed kan finansiera äldrevård, skolor och omsorg. Ekonomisk tillväxt skapar välfärd.
Alla demokratiska partier ser också detta som en självklarhet för att skapa ett fungerande samhälle. Oavsett om det gäller vårt land eller andra länder. Vi moderater och andra borgliga partier vill ofta premiera den enskilde i större utsträckning än staten. Medan socialdemokratiska partier ofta vill låta staten ha en mer framträdande roll. Men vi är alla överrens om hur viktig den ekonomiska tillväxten är för utvecklingen av ett samhälle.
I vart fall fram tills nu har detta varit en självklarhet. Men gäller det bara för Sverige? Efter att regeringen för några veckor sedan lanserade en ny policy för ekonomisk tillväxt i biståndet har ifrågasättande kommentarer dykt upp från ett antal organisationer som arbetar med bistånd men också från vänsteroppositionen.
Jag blir visserligen inte förvånad då mycket av det nödvändiga reformarbete som regeringen genomför inom biståndet ibland har ifrågasatts. Uppdagad korruption har beskrivits som "enstaka fall". Men det som gör mig bekymrad nu är hur partier och organisationer tycks motarbeta att utvecklingsländer ska få skapa ekonomisk tillväxt. Socialdemokraternas Kent Härstedt uttryckte det som en "naiv flört med näringslivet".
Ekonomisk tillväxt var det som mångt och mycket lade grunden för att Sverige tog sig från fattigdom till den välfärd vi har idag. Det finns inga exempel på länder som framgångsrikt bekämpat fattigdom utan en uthållig ekonomisk tillväxt. Utvecklingssamarbetet kan se till att den ekonomiska tillväxten blir socialt och ekologiskt hållbar och har därmed en katalytisk roll.
Ekonomisk tillväxt skapar reella samhällsvärden och riktiga arbetstillfällen. Därför tycker jag att arbetslinjen inte bara ska få gälla i Sverige utan också i andra länder. Då känns socialdemokraternas inställning väldigt bakåtsträvande!
Förresten, det inledande stycket var taget från socialdemokraternas partiprogram om ekonomisk tillväxt.
Gunilla Carlsson
Biståndsminister (M)