Snälla kom tillbaka!

Jorden anropar himlen: Hallå, hallå!Hör du mig, ditt ärrade och skitiga gamla åbäke?I så fall: Jag ångrar mig. Allt är förlåtet. Kom tillbaka!

Linköping2011-09-29 11:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visa mig ett till av dessa evinnerliga mantran som försvarar allt nytillverkat och förbannar allt gammalt och jag går bärsärk: "Utvecklingen går framåt med stormsteg". "Tekniken och elektroniken gör hela tiden nya landvinningar". "Dagens innovativa hushållsmaskiner sparar både din tid - och miljön".

BULLSHIT, säger jag, och anropar vitvaruhimlen och min i våras kasserade Electroluxspis från 1970-talet:

Åh, vad jag saknar dig. Visst var du ful enligt dagens proklamerade skönhetsideal och visst hade dina plattor börjat pulveriseras av ålderdom och hårt användande, men som du fattas mig!

Jag erkänner att jag som det lättledda fruntimmer jag är förfördes av din ersättares yttre. Borstat stål. De strama svarta linjerna mot tegelväggen. Nästan som om ett ultramodernt UFO landat i mitt gamla kök. Och den häftiga kontrasten som uppstod när den placerades bredvid strömavbrottens räddning - vedspisen.

Med risk för att få 220 volt rakt genom kroppen nästa gång jag sätter på den nya spisen och därmed sluta mina dagar som en förkolnad och skrumpen liten grillrest på köksgolvet, måste jag ändå få säga:

Jag är grymt besviken. Glaskeramikhällen är redan repig trots att jag skött den efter konstens alla regler. Krävs det silkesvantar på kocken och möbeltassar under kastrullerna vid modern matlagning?

Det brukar påtalas att man sparar så oerhört mycket tid med modern elektronik. Att allting kokar så mycket snabbare etc. Men den tiden tvingas jag ju spendera på att göra rent eländet!

Jösses som man står där och skrapar med det lilla jamsiga rakbladsverktyget och det jättedyra specialpreparatet. Bah. Det blir fläckar bara av att glo på glaskeramikhällen. Lärde sig produktutvecklarna ingenting av den olycksaliga eran då vi hade glasbord i vardagsrummen?

Ursäkta, men detta eviga skrapande med specialmixturer sparar varken tid eller världens miljö.

Min gamla spis var oerhört lätt att göra ren i jämförelse. Dessutom var ugnen mycket bättre, den här gräddar snett. Ena kanten av lasagnen är nästan bränd, den andra helt ofärgad. Ska man behöva öppna luckan och snurra maten i en modern spis?

När jag lagar mat vill jag ha rejäla doningar. Ingen jäkla prinsessan på ärten.

Jag borde väl ha stannat i grottan.

Läs mer om