God utbildning och hårt arbete är viktigast för att ta sig fram i livet anser de flesta européer enligt en ny EU-undersökning. Goda kontakter, eller "vitamin B" som tyskarna kallar det, spelar roll men är inte avgörande.
Svenskar skiljer sig dock från mängden. De flesta svenskar hävdar i stället att det är viktigast att "känna rätt personer" medan kunskap och flit är bisaker. Till svenskarnas självbild hör samtidigt att korruption knappt finns. Sverige ligger bland de bästa i årliga jämförelser av korruption från Transparency International. Varför skulle då kompisvälde och vänskapskorruption frodas?
Vid närmare eftertanke är det lätt att förstå. När jag flyttade till Sverige på 1980-talet ansågs fortfarande partiboken vara en avgörande faktor i karriären. Så är det fortfarande i åtskilliga kommuner och landsting. I många verksamheter som inte är konkurrensutsatta kan ledningen kosta på sig att anställa lojala personer i stället för de duktigaste. Åtskilliga nya "adelsfamiljer" styr inom politiken, vilket Anders Isaksson så förtjänstfull beskrivit.
En arbetsgivare anställer helst någon som får goda vitsord av någon man känner. Anställningsskyddet gör det riskabelt att chansa på att anställa någon. Ungdomar har mindre kontakter. Det förvånar därför inte att andelen tillfälligt anställda ungdomar här är 41 procent mot ett snitt för OECD på 25 procent.
Ungdomar är den enda åldersgrupp där den psykiska hälsan blir allt sämre. I en färsk genomgång av flera hundra utvärderingar av LAS sammanfattar författaren Per Skedinger rakt upp och ner att "bättre bemedlade gynnas på bekostnad av personer i en sämre ekonomisk position".
När arbetsgivaren behöver friställa är det bäst att man har goda kontakter med facket. Annars förhandlar de bort ens placering i turordningskretsarna.
De som har kontakter kommer fram snabbare inom sjukvården. Låginkomsttagare har sämre kontaktnät. De får också mindre sjukvård i Sverige. Detta enligt en OECD-studie bland 21 länder - som också visar att tillgång till sjukvård är mer jämnt fördelad i de flesta europeiska länder som har gett privata konkurrenter större utrymme inom sjukvården än vad som är fallet i Sverige.
Kontakter är också genvägen till en fin hyresrätt. Den hårt försvarade hyresregleringen skapar betydligt mer ojämlikhet än avskaffandet av förmögenhetsskatten. För en trerummare kan man lätt kamma hem en halv miljon svart i Stockholm. Med normala inkomster och utan kontakter tar det 25 år att spara ihop en halv miljon.
Denna trerummare kan sedan renoveras till halva priset - om man har goda kontakter i byggsvängen.
För att ta sig fram i Sverige räcker det inte med att känna många. Man måste självfallet hålla sig väl med dem också. Det är där fegheten föds. Törs jag säga vad jag tycker? Törs jag göra något utmanande? Har jag förankrat allt? Vad ska tror de om mig? Dem, vars hjälp jag behöver för att skaffa jobb, bostad och vård.
Stefan Fölster