Den gigantiska grönländska inlandsisen smälter i rekordfart. Klimatkrisen hotar tillvaron för dem som i tusentals år lyckats anpassa sig efter naturen. I SVT:s "Nya vädrets offer" får vi följa med på en otäck säljakt på de livsfarligt tunna isarna. Här är utebliven jakt detsamma som svält. Tiotusentals människor dör samtidigt i svåra översvämningar världen över.
Här i Sverige sitter okunniga människor och gapar "Vadå klimatkris? Vi hade ju för fan snö upp till knäna i vintras. Sluta snacka skit!" Att vi själva (som vanligt) är förskonade betyder inte att kriser inte existerar.
Varje människa i Sverige slänger runt 100 kilo felfri mat per år. Bara Coop slänger 1 200 ton kött per år, visar en färsk studie från Sveriges lantbruksuniversitet. Det blir totalt flera hundra tusen ton prima mat per år.
Först sliter en mängd människor med att tillverka och distribuera föda - sedan kastar vi den.
Datummärkningen är en av bovarna. Folk tror att "bäst före" är detsamma som "livsfarligt efter". Leverantörerna erkänner att maten håller mycket längre än vad som anges. Ofta flera veckor, i bland månader - och år! Men att vi slänger och köper nytt ger mer klirr i kassan.
Handlaren är den andra boven. Att sälja korven för halva priset blir en förlustaffär för butiksägaren eftersom leverantören ersätter hela inköpspriset om korven i stället kastas.
Byt ut "bäst-före-datum" mot "minst-hållbar-till-datum". Nu.
Sedan champagnesprut på krogen förbjöds är bratsen nya hobby "vaskning". Man beställer två flaskor dyr skumpa, men ber att få den ena uthälld i vasken. För att visa att man har mycket pengar. "Vi får minst en sådan seriös begäran per kväll", uppgav en krögare på Gotland under "Stockholmsveckan".
Stoppa världen. Jag vill hoppa av.
CARINA GLENNING