Thomas Gür: Fria ekonomier klarar sig bättre

EU:s medlemsländer har haft skilda politiska förutsättningar att hantera den pågående ekonomiska krisen.

Linköping2012-05-31 02:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Väljarkårernas preferenser, regeringsbildningar, regeringars parlamentariska underlag och deras förmåga att genomföra nödvändiga och smärtsamma beslut har stått i fokus.

En viktig parameter har saknats i diskussionen: Närvaron eller frånvaron av stabila och fungerande strukturer som främjar företagande, ekonomisk tillväxt och jobbskapande. Sådana strukturer ger motståndskraft i ekonomiska nedgångar och styrka att snabbare ta sig ur kriser när de väl drabbar ett samhälle.

Studerar man hur enskilda EU-länder rankas i olika sammanställningar som görs över de ekonomiska friheterna som råder i ett land, framträder ett tydligt mönster. Jag har gått igenom tre olika instituts senaste rankningar - amerikanska Heritage Foundations "Index of Economic Freedom", kanadensiska Fraser Institutes "Economic Freedom of the World" och Världsbankens "Doing Business". Av utrymmesskäl refererar jag i första hand till Heritages rankning, eftersom den också omfattar sådana parametrar som lagstyre och regulatorisk effektivitet. Men bilden är snarlik i de två övriga rankningarna.

Av de 179 länder som Heritage rankar, med Zimbabwe och Nordkorea i botten, finns inget EU-land bland de fem högsta - Hong Kong, Singapore, Australien, Nya Zeeland och Schweiz. Bland topp 30 ses Irland (9), Danmark (11), Storbritannien (14) Holland (15), Estland (16), Finland (17), Sverige (21), Tyskland (26) och Österrike (28). Nedanför återfinns Spanien (36), Belgien (38), Ungern (49), Slovakien (51), Lettland (56).

De EU-länder där krishanteringen haft svårast att fäste och där i vissa fall krisförnekelsen satt sin prägel på den politiska dagordningen, ligger betecknande nog längre ned på listan - Frankrike (67), Portugal (68), Italien (92), Grekland (119). Värt att notera är att Frankrike och Portugal rankas på samma nivåer som Kazakstan (65), att Italien ligger i höjd med Honduras (93) och att Grekland delar sin europeiska jumboplats med länder som Mali (117), Senegal (120) samt Jemen (121) - inget av dessa direkt kända som stater vars ekonomier blomstrar under stor frihet. Även i Världsbankens rankning ligger Grekland sist av alla EU-länder på plats 100 (och Danmark på topp, på plats 5 och Sverige på plats 14). Av 183 rankade länder har Grekland följande placeringar i några kategorier: 135 för "starta företag", 150 för "registrera egendom" och 155 för "skydd av investerare".

De EU-länder som ligger högt upp i rankningarna har haft minst besvär med att hantera den ekonomiska nedgången och också minst besvär med att vidta åtgärder för att komma ut ur krisen.

Nu handlar visserligen detta om en samvariation, och det är givetvis inte samma sak som ett bevisat samband. Men för inse att friare ekonomier också har lättare att hantera ekonomiska kriser, behöver man varken vara en Smith, Schumpeter eller Hayek.

Läs mer om