Tove Lifvendahl: Hyreshimlen ligger två timmar bort

Befinner mig med familjen i Bryssel under november månad på grund av makens arbete. Det visade sig vara en enkel match att flytta, inte minst för att hyresmarknaden för både gästbelgare och inhemska är baserad på marknads- och inte planekonomi.

Linköping2009-11-12 01:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att på den belgiska hyresmarknaden gäller marknadshyror; hyran beror på lägenhetens kvalitet, storlek och läge.

Vi väntade länge med att fixa boende (det skulle vara faktiskt möjligt att hyra något samma dag man kommer hit - i alla prislägen) men en månad innan bestämde vi oss för en möblerad lägenhet med vardagsrum, kokvrå och två sovrum ett stenkast från kvarteren kring Grand Place och den celebre lille kissande pojken.

Men på en riktig marknad påverkas utbudet av efterfrågan. Så för ett par veckor sedan erbjöd oss hyresvärden en större lägenhet i samma byggnad för ett reducerat pris. För tre sovrum, ett vardagsrum, rejäl kokvrå med spisplattor, mikrovågsugn, kyl, skafferi, diskmaskin, en toalett, dusch och bad, stor hall, gott om garderober och sänglinne/handdukar samt slutstädning inkluderad hamnade priset på 1 800 euro. Den familj som köper en fyra i centrala Stockholm utan att ha någon större kontantinsats att lägga in får lugnt räkna med en högre månadskostnad.

En väsentlig skillnad jämfört med Stockholm är också att det finns mycket att välja mellan i Bryssel. Man kan hyra smått och stort, mindre centralt eller mitt i smeten (som inte alltid är dyrast). Man kan hyra möblerat, omöblerat, hög standard eller låg. Dessutom är det enkelt - mängder av hemsidor och förmedlingar har tillgängliga hyreslägenheter för kortare och längre perioder.

På internet finns mängder av professionella och seriösa mäklarfirmor och en vän som flyttade hit förra året satt en kväll och letade fram tio intressanta objekt, ringde runt och bokade in visningar som betades av på en och samma dag och skrev kontrakt samma kväll. Hemma i den svenska huvudstaden gäller andra villkor. Ibland decennielånga köer för den som vill hyra vitt - annars gäller kontakter och/eller svarta pengar emellan.

Nätverket jagvillhabostad.nu, som i realiteten startade som Hyresgästföreningens ungdomsförbund, har en mycket sval inställning till Bryssels bostadsmarknad. På sin hemsida försöker man varna för att marknadshyror skulle leda till höjda hyror överallt samt att man som ung student behöver acceptera en lägre standard och sämre läge om man bosätter sig i Bryssel. Det är inte sant.

Eftersom många åker hit för korta séjourer (mellan 3 och 6 månader), bland andra studenter och praktikanter, har marknaden sett till att matcha deras behov. Det finns många bra ställen att bo på för studenter, allt ifrån centrala lägenheter för 250-350 euro till hyreskollektiv. Och här krävs inga svarta pengar eller annat fiffel. Det är lagligt, vitt och tillgängligt.

Jagvillhabostad.nu lämnar en liten brasklapp: Städerna har vitt skilda förutsättningar och är inte enkelt jämförbara. Så kan man ju välja att se det, men mycket av det nätverket säger sig vilja uppnå är helt enkelt möjligt blott två timmar från Stockholm.

Tove Lifvendahl

Kommunikationschef på Svenskt Näringsliv

Läs mer om