Var finns Östergötland?

Linköping2012-09-06 02:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kom nyligen hem från Italien där jag på internationella skidskyttekongressen kämpat för att VM 2017 ska gå av stapeln i Östersund. Vi har arbetat för detta i över ett års tid. Vi förlorade voteringen med röstsiffrorna 27 - 20. Med dessa erfarenheter i bagaget kan man filosofera över vart utvecklingen är på väg.

Sverige är idag en idrottsarrangör av världsklass. Men i en allt hårdare internationell konkurrens minskar varje år möjligheterna - om ingenting görs - att dra hem arrangemang. Andra länder har långt mer utarbetade strategier där alla berörda samhällssektorer samverkar. I Norden har t.ex. samtliga, inkl. Färöarna och Grönland, gemensamma strategier med undantag av Sverige! Ett något pinsamt förhållande men där också idrottsrörelsen har syndat.

Man har tidigare inte varit samlad i hur man ska arbeta med frågan. Enskilda specialidrottsförbund (SF) har gjort illa koordinerade framstötar om statligt stöd. Ofta genom att föra fram orealistiska krav på garantier i olika former. Idrotten har helt enkelt inte haft någon röd tråd för vilka evenemang som är intressanta.

Internationella idrottsevenemang spänner till sin karaktär över flera departement. Idrottsfrågorna ligger på Kulturdepartementet, besöksnäringen har sin hemvist i Näringsdepartementet medan det övergripande finansiella ansvaret faller på Finansdepartementet. Med andra ord som gjort för att skylla ifrån sig!

Jag har av Riksidrottsförbundet (RF) fått i uppdrag att för idrottens räkning tillsammans med besöksnäringen formulera en gemensam strategi att konfrontera staten med. Uppdraget avser att vinna hem VM, EM, världscup och motsvarande liksom idrottskongresser och - konferenser. Notera att vi här talar om evenemang som bara kan sökas av berörda SF, dvs. inte olympiader och breddarrangemang. Och vi använder oss inte i första hand av instrumentet garantier utan snarare av mera spännande begrepp som vinstdelning, kalkyleringsprinciper, hur man väljer lämpliga arrangemang och när statligt engagemang är lämpligt.

Besöksnäringen representeras av aktörer som Svensk Turism, Visit Sweden och Visita liksom självfallet av tunga destinationsorter som Stockholm, Göteborg, Malmö och Östersund. Vi diskuterar f.n. intensivt vilka evenemang vi bör söka och var de bör placeras. Just nu har 36 SF sökt 66 arrangemang och vi hoppas på en fördubbling till 2015 års utgång. Orter som Kalmar, Växjö och Halmstad knackar på dörren och vill vara med.

Däremot har jag inte hört något från Östergötland. Jag känner väl till att EM i fotboll för damer 2013 bl.a. spelas i länet men stannar aptiten vid detta? De enda utanför kretsen av arrangörer som hittills hört av sig från länet är den alltid lika alerta staben för Vätternrundan.

Läs mer om