Vi behöver förebilder. Krönika av Björn Eriksson

Linköping2010-02-01 09:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ordförande i Svenska Skidskytteförbundet befinner jag mig för närvarande i Torsby för Juniormästerskapen, JVM i skidskytte. Det är en av fördelarna med att vara oberoende av fast anställning. Att ha förmånen att bara göra sådant som är roligt! Efter JVM bär det av till Kanada för OS där merparten av svenskarna, håller tummarna för våra stjärnor som Helena Jonsson, Anna Karin Olofsson och Björn Ferry. Misstänker att flera av läsarna av denna krönika följde Idrottsgalan på tv den 18 januari. Vilken fest det blev för oss skidskyttar!

Förra veckan sattes slutlig punkt för avtackningen av landshövdingeperioden. Linköpings universitet via Visualiseringscentrum i Norrköping bjöd på ett seminarium under ledning av professor Anders Ynnerman. Det är kanske ett av de mest spännande utvecklingsprojekten vid vårt kära universitet. Specialkompetens kommer att bli livrem för framgångsrika universitet under åren framöver och detta är ett lysande exempel på samverkan mellan stat, kommun och privat kapital.

Som utomstående betraktare känner man att valrörelsen nu närmar sig. Med östgötaglasögon är det främst tre särdrag i länet jag tycker mig observera. Det första rör samverkan mellan Norrköping och Linköping som historiskt sett verkar fungera bäst när städerna har olika politiska majoriteter. En del talar nog för att detta kommer att bestå. Ett andra särdrag är de oväntade politiska konstellationerna som när motpolerna socialdemokrater och moderater samregerar. Det är nu fallet i Åtvidaberg och Vadstena. Jag har en känsla av att det tas ganska väl upp av väljarna. Ett tredje karaktäristika är de regnbågsallianser som styr i våra tre medelstora städer Mjölby, Motala och Finspång. Här förespår jag vissa förändringar efter valet.

Vad gäller landstinget slutligen har vi vant oss vid ständiga maktskiften. Man kan spekulera i om detta är en av Gud vald ordning eller om landstingspolitik är en omöjlig konstruktion. För mig som förespråkar ett statligt övertagande av specialistsjukvården och en kommunalisering av övrig sjukvård är svaret givet. Län och även storregioner är för små för att var för sig på sikt kunna hänga med i den medicinska utvecklingstakten som ju går i ett rasande tempo. Om tio år talar­ vi om europeisk specialistsjukvård med Sverige som delregion.

Ett mycket spännande projekt kallat YUMP som jag brinner för rör invandrarföretagande i miljonprogramområdena. Här finns mycken drivkraft hos unga entreprenörer som helt enkelt saknar kontakt med det svenska samhället. Mediabilden blir ju stundtals att det som sker är stenkastning, uppeldande av bilar och allmän samhällsfarlig verksamhet! Jag och en vän till mig, Rafael Bermejo, har via främst privat sponsring fått fram ett antal miljoner för att söka finna näringslivets motsvarighet till fotbollens Zlatan. I Botkyrka har vi startat en verksamhet med fem lag om tre deltagare med var sina affärsidéer. Deltagarna är utplockade på rent elitistiska grunder och där har vi haft hjälp på ideell bas av några av Sveriges främsta konsultbolag.

I styrelsen och juryn som ska bedöma hur affärsiden omsätts till företag sitter frivilliga från näringslivets tungviktarelit. Ett av laget kommer att utses till vinnare.

Under 2010 öppnar vi motsvarande verksamhet i Malmö och Göteborg. Vi vill helt enkelt ha fram positiva förebilder som kontrast till hopplöshet och apati. Och lugn kära östgötar. Jag räknar med att vi så småningom dyker upp i Navestad och Skäggetorp också!

Läs mer om