Jag är långt ifrån ensam om det här "problemet". Ni vet, när sockersuget tenderar att bli ett gift, nästan som en drog, absolut omöjlig att hålla sig ifrån. Humöret sjunker i nivå med skosulorna när det visar sig att skåpet hemma i köket ekar tomt för att jag förträngt att jag länsade chokladförrådet redan i går. Då blir jag inte bara ledsen, utan arg också. Otrevlig. Så kan man inte ha det. Men möjligen kan äpplen ändå vara ett alternativ. Jag har fått många kloka idéer, recept och uppmuntrande ord.
Eva skriver så här:
1. Köp bara ekologiska äpplen - de är mycket godare.
2. Riv ett äpple grovt. Häll på ekologisk mild yoghurt. Strö på lite kanel och blanda väl. Äppelrivet ska täckas av yoghurt, men det ska vara mer äpplen än yoghurt. Pudra mascobadosocker över, 1/2 - 1 tsk. Ät och njut. (Mascobado har mycket smak och kostar 65 kr per kg så du klarar dig säkert från att äta upp hela påsen på stört.)
3. Mental träning: läs alltid ingredienserna på Jappen. Där finns säkert en massa som kommer från kemifabriker och det låter inte gott. Skriv av ingredienslistan och sätt på kylskåpsdörren om det inte hjälper att läsa i affären.
Görans tips är jag farligt nära att lyssna på:
Inte ska du behöva välja på Japp och frukt! Köp båda två och inrikta dig på fina svenska äpplen. Du som verkar vara i farten måste kunna unna dig lite godis.
Sivs råd är filosofiskt och vackert:
Apropå din krönika i Paus: “Hur blir ett äpple lika gott som en ...”
Det vi ger näring växer. Det vi slutar ge näring krymper ihop till ingenting. Alltså; ge all “näring”, det vill säga tankekraft till äpplet. Släpp tankarna på det andra. Jag utesluter avsiktligt namnet. Namn är kraftfulla. Meningen är att hjärnan ska glömma bort det, slutat gnälla “vill ha.”
Välj ditt äpple med omsorg. Välj ett som är fritt från kemikalier men fyllt av livskraft. Lägg det en stund i solen. Håll det i handen. Dra in doften. Ta en tugga. Ät långsamt. Bara det. När du äter ett äpple, äter du ett äpple.
Om du väljer att äta av det där andra, gör det med kärlek och utan skuld.
Jag är inte omvänd, men i alla fall sugen på att ge frukten en chans. Gott så!