Är ordet snarskank föråldrat eller dialektalt, undrar Ulla Säfström, som har noterat att det inte alltid är bekant för yngre människor. Betydelsen är uppenbar, eller?
För mig som östgöte är det förstås ingen tvekan om att sätta snarskank är detsamma som att sätta krokben, eller att fälla någon. Men företeelsen har en rad olika benämningar och det råder nog ganska bestämda uppfattningar på olika håll om vilken som är den vanliga och "rätta".
Att snarskank är exklusivt östgötskt vore för mycket sagt. Småland, Sörmland, Närke och Medelpad är andra landskap som nämns i sammanhang där ordet har diskuterats. Naturligtvis finns en viss glidning, men till exempel det skånska fälleben har jag mig veterligen aldrig hört i Östergötland. Inte heller stockholmarnas slå pirra, eller det nordsvenska tjuvben. Variationsrikedomen är stor: benstjälpa, korsskank, benknep, snavskank ...
Fyll gärna på! Det vore intressant att få veta vad för ord som används i olika delar av vårt område.
Första delen i ordet snarskank har att göra med verbet snara, det vill säga att få någon att fastna i en snara. Den andra delen – skank – känner vi igen som en del av benet på vissa djur och ibland också överfört som benämning på människors ben.
Så svaret på frågan är att snarskank är dialektalt och även har en något ålderdomlig prägel.
Vill man uttrycka sig i dialekthänseende neutralt så verkar krokben vara det mest närliggande. Fast även då finns valmöjligheter: både sätta och lägga krokben för någon förekommer.