Stjärnorna faller och solen förmörkas

I sällsynta fall, som här 1833, kan meteorskuren förvandlas till en rejäl meteorstorm och hela himlen fylls med stjärnfall. Något sådant väntas inte nu.

I sällsynta fall, som här 1833, kan meteorskuren förvandlas till en rejäl meteorstorm och hela himlen fylls med stjärnfall. Något sådant väntas inte nu.

Foto: Fotograf saknas!

Stjärnklart2018-08-10 09:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Augusti månad är rik på stjärnfall. Det beror främst på att meteorskuren Perseiderna når sin kulmen då. En meteorskur uppkommer genom att (oftast) en komet under århundraden går runt i en långsmal bana runt solen. Varv efter varv tappar kometen stoftpartiklar bortnötta av den strålande solen. Stoftet lägger sig i ungefär samma bana som kometen och bildar stråk som jorden kan råka passera.

När en sådan liten stoftpartikel, stor som ett gruskorn, susar in i hög hastighet i jordatmosfären förintas den i ett vackert ljussken under bråkdelen av en sekund – vi ser det som kallas stjärnfall eller meteor. De har således inget med stjärnor att göra. Stjärnorna är solar belägna på stort avstånd från oss.

Perseidernas stråk kommer från kometen Swift-Tuttle, som senast fanns i vår närhet 1992 och då syntes svagt för blotta ögat. Stråken från kometen passerar vi årligen från mitten av juli till slutet av augusti, men det är främst 11–13 augusti det blir riktig action på stjärnfallen. När de är som flest, natten mellan söndag och måndag, kan man få syn på ett eller flera i minuten om man har tur och vädret är klart. Andra nätter kanske det bara blir ett var femte minut.

Att se på stjärnfall kan vara mycket rogivande. Ett tips är att lägga sig en solsäng, baden-baden-stol eller liknande och bara titta uppåt. Stjärnfallen kan synas vart som helst på himlen men i Perseidernas fall strålar de alltid ut från en och samma punkt nära stjärnbilden Perseus, därav namnet. Himlen ovanför dig bör helst vara så fri från ljusföroreningar som möjligt – mitt i en stad är inte bra. Om du observerar ett tag kommer du även att få se många satelliter glida förbi som rörliga stjärnor.

Det är inte bara stjärnfall som kan ses i helgen. Under lördagen den 11 augusti inträffar också en partiell solförmörkelse. Den kan ses från norra Götaland och uppåt i landet. För vår del i Götaland blir den ytterst liten – högst 1–2 procent av solskivan kommer att "ätas upp" av den mörka nymånen. I småländska Västervik och Vimmerby syns ingen förmörkelse alls (för långt söderut!) medan man i nordligaste Norrland kommer upp i över 25 procent.

I Östergötland börjar förmörkelsen runt klockan 10.55 – tiden skiftar med några minuter beroende av var du befinner dig. Omkring klockan 11.06 är den som störst och redan 11.15–11.20 är den slut.

Det går inte bara att titta rakt mot den starka solen – du måste skydda dig! Det bästa är att använda sig av speciella förmörkelseglasögon (kan finnas hos återförsäljare av optik). En annan metod är att låta solen projiceras genom en kikare mot en pappskiva som hålls ett stycke bakom. Titta aldrig direkt mot solen med en kikare – du riskerar allvarliga ögonskador! Vanliga solglasögon, cd-skivor och liknande duger inte då viss farlig solstrålning släpps igenom.

Läs mer om