Kärnkraftsägarna och elproducentgiganterna Jonas Abrahamsson på Eon Sverige och Magnus Hall i Vattenfall var föredömligt tydliga om kärnkraften i sitt inlägg på DN Debatt i helgen. Tydligheten portionerades ut i tre delar:
1. De ger fullt stöd åt regeringens aviserade ambition att elproduktionen ska ställas om och bli helt förnybar. (Även om de självklart invänder mot det politiska ofoget att datumsätta målsättningen till just tjugo år. Ambitionen kan ur ett praktiskt perspektiv inte vara någon annan än Linje 2:s paroll från folkomröstningen om kärnkraft i mars 1980: ”Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd.”)
2. Hall och Abrahamsson slår fast att nya kärnkraftsreaktorer är en ”icke-fråga” i Sverige. Teknologiutvecklingen och ekonomiska realiteter gör att kärnkraftens saga snart är all.
3. Den särskilda effektskatten ska avvecklas omedelbart. Kärnkraftsägarna får idag betala skatt på den energi som skulle kunna produceras i en reaktor istället för den energi som faktiskt produceras. Det innebär mycket stora kostnader för kärnkraftsbolagen.
Om Socialdemokraterna menar allvar med att de vill ”rädda den svenska modellen” så är det dags för upp till bevis nu. Den svenska modellens hörnpelare är nämligen att sådana här samhällsdramatiska utspel från näringslivet – däribland ett statligt bolag – ska ha varit i säck innan det kom i påse. Eller på rak svenska: Energiminister Ibrahim Baylan är underrättad, införstådd och bekväm om vad som komma skall.
Ibrahim Baylan medverkade i SVT:s Agenda i söndags kväll. Av hans minspel och ordvändningar i studion att döma så var utspelet från kärnkraftsdirektörerna inte helt oönskat från hans sida. Baylan har dels fått det eldunderstöd som krävs för att få internt stöd i regeringen för att växla bort effektskatten mot andra intäkter/skatter på energiområdet. Dels kanske det blir lättare för Miljöpartiet att inse att de på sin kongress här om några veckor kan beskriva det som en framgång att 60–70 år efter folkomröstningen 1980 – som starkt bidrog till att MP bildades – så kommer sannolikt kärnkraften att vara utfasad från energiproduktionen.
Widar Andersson