Givet det parlamentariska läget är Transportstyrelseaffären ett mycket stort problem för regeringen. Och det framstår glasklart att regeringen är i underläge.
Medierna och oppositionen har tämligen ostört fått styra affärens utveckling. Serier av mediehaussade extramöten med riksdagens utskott har redan dragits igång.
Infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesministern och den kris- och katastrofansvarige Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist har alla släpats till det parlamentariska skranket. Hela bildsättningen ångar av politisk dramatik och av ödesmättade hot mot nationens säkerhet som en ”fumlig” regering inte tycks ha koll på.
Statsminister Stefan Löfven valde att framträda tillsammans med tre stadiga myndighetschefer när han på måndagseftermiddagen för första gången på allvar klev in i bataljen om Transportstyrelsen.
Det var ett på många sätt klokt beslut. Transportstyrelsens nya GD Jonas Bjelfvenstam, Säpochefen Anders Thornberg och ÖB Micael Bydén la ut en formidabel bombmatta av fakta och av lugnande besked.
Alla redogjorde för alla insatser som gjorts för att skademinimera och Bjelfvenstam konstaterade för sig själv och för alla att ”vi har inga indikationer på att något otillbörligt har inträffat” på grund av det undermåliga säkerhetsarbetet vid Transportstyrelsen.
I själva sakfrågan finns det därmed antagligen inte så mycket kvar att älta för oppositionen och för taggade nyhetsredaktioner.
En icke önskad effekt av Löfvens beslut att uppträda tillsammans med ÖB, Säpochefen och med den meriterade ämbetsmannen Bjelfvenstam blev emellertid att statsministern inte alls kunde matcha myndighetschefernas redighet och tydlighet. Det politiska hantverket framstod som extra vagt och svarslöst när det i strålkastarljusets sken simultant kunde jämföras med myndigheternas insatser.
Gårdagens riksdagsutfrågning av försvarsminister Peter Hultqvist erbjöd heller ingen lättnad för regeringen. Tvärtom skulle man kunna säga att läget förvärrades. Omdömet om Hultqvist från den vanligtvis mycket sansade politiska reportern Karin Eriksson på DN bär syn för denna sägen: ”Det är besvärande att en minister som har ansvar för att skydda svenska intressen nu verkar fokuserad på att skydda sig själv.”
Det är svårt att se hur Stefan Löfven ska kunna ta sig igenom det här utan eftergifter till riksdagens majoritet.
Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se