I boken "Det lilla landet som kunde" (Vulkan 2018) bjuder författarna Jens Ganman och Mustafa Panshiri pÄ alla höga och lÄga frÄgor som jag tror finns i det högintressanta invandringsintegrationspolitiska komplexet. Sverige liknas vid det lilla Ängloket i barnboken "The little engine that could" (1930). Bokens positiva budskap Àr att allt Àr möjligt bara man tror pÄ sig sjÀlv.
Det ligger en hel del i liknelsen. Loket peppar sig med utropet "Jag tror jag kan!" Det officiella Sverige har under flera Är peppat sig med ord om att "vi kan lösa utmaningarna eftersom vi har löst svÄra utmaningar förut."
Fast nu för tiden Àr det mer frekvent att tala om att vi har varit "naiva" och om att "Sverige inte kan avvika frÄn vad övriga Europa gör".
Bokens avsikt Àr inte att gnugga politikernas ansikten i de misstag som begÄtts. Författarna lanserar sin bok som ett "Àrligt försök" att förstÄ varför det har blivit som det har blivit och varför debatten har blivit sÄ polariserad. Det Àr en varudeklaration som boken lever upp till pÄ ett bra sÀtt. Författarna verkligen anstrÀnger sig för att utsÀtta sig och sina stÄndpunkter för pÄfrestningar och motsÀgelser och nyanser. Vi fÄr följa förberedelser och genomföranden av lÄnga intervjuer med polariserande och motsÀgelsefulla personer.
Jens Ganman Ă€r i grunden en artist och dessutom författare och journalist med rötterna i Ăstersund. Mustafa Panshiri kom till Sverige som 11-Ă„ring tillsammans med sina afghanska förĂ€ldrar. Han utbildade sig till polis och var verksam i Linköping. Numera har han lagt av uniformen och har gjort en "underbar resa" som skildras i ett av bokens kapitel.
"Det lilla landet som kunde" liknar mer en installation Àn en fÀrdigtryckt bok. Temat vÀxer fram medan det studsar fram och tillbaka mellan stort och smÄtt, mellan skratt och allvar och mellan anekdoter och strukturer. Bokens fokus pÄ "de lÄga förvÀntningarnas rasism" Àr riktigt pang pÄ rödbetan.
Exakt vad som hÀnde dÄ det gick snett i invandrings/integrations-Sverige gÄr inte att sÀtta fingret pÄ. Precis vad som hÀnder nu nÀr det Àr pÄ vÀg att bli rakare Àr heller ingen precis vetenskap. Kanske har förmÄgan till "tvÀrvÀndning" en avgörande betydelse? Det lilla loket Ängar pÄ och peppar sig fortfarande med utropet "Jag tror jag kan!" Utan att djupare reflektera över att det nu kör Ät ett annat hÄll Àn tidigare?
Widar Andersson Àr chefredaktör pÄ Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se