Underlätta eget ägande

Widars krönika2016-09-21 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det byggs ovanligt många hus och lägenheter i Sverige idag. Att det byggs mycket beror på att efterfrågan på nya bostäder är stor. Att bostadsmarknaden växer är naturligtvis viktigt. Nytillskottet utgör dock bara en (1) procent av bostadsmarknaden. Det politiska intresset borde vara större för hur den befintliga bostadsmarknaden fungerar. Framförallt borde politiken dämpa ivern att försvåra bostadsfinansieringen. Bolånetak, amorteringstvång och skuldkvotstak är några av de regler som effektivt stryper bostadsbyggandet.

Anna Öster är chefekonom på Länsförsäkringar. I en intervju om bostadsfrågor med Dagens Industri i november förra året tryckte Anna Öster på att politiken borde ”ta itu med själva sjukdomen: att vi har ett för litet utbud av bostäder. (--) hur ska vi (--) utnyttja det utbud vi redan har på ett bättre sätt?”

Lennart Weiss är kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke och S-märkt bostadsdebattör. I en intervju med Byggindustrin i somras varnar Weiss för att den höga bostadsbyggartakten är på väg att plana ut: ”Även om vi är i en glödhet konjunktur just nu så märker vi på Veidekke redan att vi får in färre offerter. Bostadsbyggande kommer att plana ut nästa år för att sedan sjunka. Orsaken är de kreditrestriktioner som införts.”

Det pågår ett ställningskrig i bostadspolitiken. För närvarande leder de bubbelängsliga stort på poäng. Det tycks som om många inom politiken inte på allvar har insett och förstått att staten sedan mer än 20 år tillbaka har lämnat walk over som bostadsfinansiär. I dag är det hushållen, byggarna och bankerna som finansierar. Det kostar uppskattningsvis 2000 miljarder kronor att bygga de 700 000 bostäder som Boverket talar om. Att mot den bakgrunden tala om regeringens 20 miljarder kronor i subventioner till byggföretagen som den ”största bostadspolitiska satsningen någonsin” är milt sagt något överdrivet.

Det finns glädjande nog ett växande stöd för en mer realistisk linje: Underlätta för människor att äga sin bostad. Använd bostadsbidrag för att öka tillgängligheten för låginkomsttagare. Starta gynnsamma bosparformer för ungdomar. Sänk ”flyttskatter” av olika slag. Avveckla hyresregleringarna som låser in stora delar av det gamla hyresrättbeståndet. På vilken sida står bostadsminister Peter Eriksson?

Widars vinkel

Läs mer om