Carrie handlar om en tonårsflickas liv i skuggan av mobbande kamrater och en religiös, förtryckande mor. Den har premiär den 25 april på Teaterns hus i Linköping.

– Att det skulle bli en musikal var givet, men inte vilken. Vi skrev upp alla musikaler vi kände till på tavlan. Sen kollade vi på rättigheter och vad man fick göra med pjäserna. Att det blev Carrie beror på att musiken passar oss och skräck är väldigt kul att jobba med för man får publikreaktioner, säger Anna Knuthammar som är koreograf och dessutom spelar modern Margaret White.

Det var en lång process från tanke till verklighet. En scenografigrupp bildades och orkestern fick bli en egen grupp. Sen tillkom nya grupper för teknisk utrustning, koreografi samt regi.

Artikelbild

| Estetiska programmets treor på Folkungaskolan har som tradition att avsluta sitt skolarbete med en musikalproduktion. Detta år blir det musikalen Carrie, hon spelas av Hilda Andersson.

– Vi har inte en regissör utan en grupp som jobbar tillsammans, många är med i flera grupper. Jag själv är också med i regigruppen.

Det går inte alltid som på räls i ett sånt här arbete har esteterna lärt sig på vägen. Då och då är någon sjuk och ibland går viljorna åt olika håll. Men att samarbeta ihop, som i stort sett nybörjare, för att sätta upp musikalen har varit utvecklande tycker Anna Knuthammar, som också påpekar att tiden varit knapp. Arbetet startade först efter höstens terminstart då de 27 eleverna, varav 18 är på scenen, började från noll.

­– Vi har tagit många beslut kollektivt i regigruppen för att bestämma hur scenerna ska se ut. Det är inte en person som sagt att nu ska du gå dit eller hit och sen säga din replik, säger Anna.

Musikalen är en obligatorisk del av skolarbetet och är inte frivillig. Det är en utmaning i sig att få allas engagemang att räcka till för både musikal och övrigt skolarbete.

Artikelbild

| I Teaterns Hus finslipar Hilda Andersson och Anna Knuthammar en intensiv scen inför premiären nästa vecka på musikalen Carrie.

– Jag tycker det är så himla kul med musikal, det gör inte alla. Så det har gått lite upp och ner med repetitionerna när alla inte varit på plats, men nu ser det väldigt bra ut. Fast det är svårt att vara nästan 30 personer och få ihop allt. Det är lärorikt att jobba ihop med andra som känner olika för musikal. Jag har lärt mig mycket om att planera också, det gör vi själva, processen är densamma även om vi inte är professionella, säger Hilda Andersson, som i musikalen är huvudfiguren Carrie.

­– Jag har sökt vidare till en musikallinje till hösten. Vid inträdesproven sjöng jag musik ur Carrie och kunde agera bra till låten. Jag hade ju övat på den redan, säger Hilda.