Än så länge sker förberedelserna i Stockholm, men i början av juni inleder man enligt Vadstena-Akademiens VD och konstnärlige ledare Nils Spangenberg arbetet på plats i Vadstena. Förra säsongen var det enligt Spangenberg 110 personer som arbetade med Vadstena-Akademiens sommarverksamheter.

– Så där mycket folk brukar det vara. Vi har ju också Kammarmusik-Akademien och vi gör mycket konserter och ibland kurser och workshops. Så det är mycket folk som rör sig kring vår verksamhet, säger han.

Solisterna till föreställningen är redan uttagna och Nils Spangenberg berättar att det skedde genom att man hade provsjungningar i Stockholm och Malmö där sångare från flera länder medverkade. Spangenberg säger att det var "mycket hård konkurrens" om solistrollerna.

– Det var 8 roller och 140 sökanden.

Han förklarar att inte vem som helst får söka till rollerna.

– Man måste ha kommit till en viss nivå i sin utbildning så man ska ha högskolestudier eller liknande.

Av de uttagna solisterna är det tre personer som har varit med i tidigare föreställningar hos Vadstena-Akademien, nämligen Richard Lindström, Kajsa Lindberg och Ingrid Berg.

I årets föreställning medverkar också en kör.

– Kören kommer från Vadstena Sång och Pianoakademi som vi samverkar med. De fick också provsjunga, så det var också en konkurrens, säger Nils Spangenberg.

Föreställningens 20 orkestermedlemmar har man enligt Spangenberg tagit ut via anmälningar från intresserade musiker och via rekommendationer.

– Vi har inga provspelningar, för det blir en för stor apparat om man ska ha det för alla instrument, det är nästan ogörligt.

Den opera som Vadstena-Akademien spelar på Vadstena Slott i sommar är Georg Philipp Telemanns "Orpheus". Nils Spangenberg berättar:

– Historien om Orpheus och Euridike är ju en av de mest berömda myterna, han som sjunger så att han bevekar gudarna så Euridike kan återuppstå från de döda. Myten finns i många olika varianter. Den mest berömda operan är den av Gluck men den här Telemannoperan återupptäcktes på 1990-talet och den innehåller fantastiskt mycket vacker musik! Texten till operan är på tre olika språk: franska, tyska och italienska och Telemann har också skrivit musiken i tre olika stilar. Det är italienska virtuosa arior, franska pastoraler och tysk känslosamhet.

Premiären för "Orpheus" är den 19 juli.