Emma Knyckare är mitt uppe i ett händelserikt år: I våras kom hennes bok "Hit med flaskan" ut, i somras arrangerade hon den uppmärksammade festivalen "Statement" och nu till hösten sjösätter hon sin föreställning "Årets mama".

– Det är så sjukt mycket att göra! Igår satt jag på tåget och skrev om massor av materialet. Men jag tror att vi till slut kommer att landa i något härligt, säger Emma Knyckare.

Och premiären närmar sig. Hon börjar hemma i Göteborg 4 oktober och fortsätter sedan med två stopp i hennes uppväxts Halland. Därefter Linköping och Sagateatern.

– Man ska börja med att åka dit släkten är, så att de får se först. Jag gör också föreställningen ihop med min svägerska och svåger, så jag håller det verkligen inom familjen.

Efter bokskrivandet och festivalarrangerandet kände Knyckare att hon gjort för mycket grejer bortom hennes huvudsyssla – det skulle vara gött att få komma upp på scenen igen. Och i sann hålbarhetsanda blev föreställningen "Årets mama" en storts restprodukt av "Hit med flaskan".

– Boken handlar om mitt första ett och ett halv år som mamma. När jag skrev boken så upptäckte jag att jag hade supermycket skämt som inte hade kommit med i eftersom den blev mycket mer personlig än jag hade tänkt mig. Jag är så van vid att alltid skriva skämt med en punch-line i slutet men så märkte jag att det förtog litegrann från det jag hade berättat om. Så jag tänkte att jag kunde ge mig ut på turné med det istället – fasen vad kul!

Titeln på föreställningen kommer från att Knyckare 2015 blev utnämnd till "Årets humormamma" av tidningen Mama.

– Det var en väldigt surrealistisk upplevelse. Jag deltar väldigt lite i det som kallas "nöjeslivet" och bor i Göteborg och sådär. Dessutom var jag nyförlöst och snurrig i skallen. Sen var det så knasigt att få en utmärkelse där folk sa att man varit så himla duktig under en period när man själv känner sig som sämst och otillräcklig. Om det och alla knasiga saker som hände på den där galan berättar jag om i showen.

Vid tiden för intervjun har det gått två veckor sedan festivalen "Statement" gick i mål. Efter en mängd sexuella övergrepp på festivaler i Sverige 2017 utropade Knyckare att hon skulle arrangera en festival utan cis-män (män som identifierar sig med sitt biologiska kön).

– Det blev en jättestor succé och hur bra som helst. Vi ska skriva en bok om festivalen som ska komma ut på kvinnodagen 8 mars. Dels blir den ett minne för de som var där men också en slags handbok för hur man kan göra om man har ett knasigt projekt. Det känns jättefint att kunna sitta ner och minnas tillbaka: vad vi faktiskt gjorde och var med om, och vad det ledde till.