Avtalet om Linköpings Filmsalonger sägs upp

Kultur- och fritidsnämnden tänker avsluta Linköpings Filmsalonger. Då blir Linköping en sämre kulturstad, enligt oppositionen.

Kommunen har hyrt en av Filmstadens salonger och visat film under namnet Linköpings Filmsalonger sedan 2015. Men nu vill Kultur- och fritidsnämndens majoritet säga upp avtalet.

Kommunen har hyrt en av Filmstadens salonger och visat film under namnet Linköpings Filmsalonger sedan 2015. Men nu vill Kultur- och fritidsnämndens majoritet säga upp avtalet.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-19 20:30

Niklas Nåbo (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är kritisk till majoritetens planer på att avsluta Filmsalongerna.

– Jag ser de här alternativa filmerna som värt att stödja i en demokrati där inte allting klarar sig på en rent kommersiell marknad. Den borgerliga sidan tycker tydligen inte att det är viktigt, säger Niklas Nåbo.

Enligt ett förslag som nu tar form inom kultur- och fritidsförvaltningen sägs avtalet upp under hösten och Filmsalongerna stänger efter årsskiftet.

År 2015 tecknade kultur- och fritidsnämnden ett avtal med SF Bio så att kommunen hyr en salong för 14 visningar i veckan, för att erbjuda ett bredare filmutbud. Filmsalongerna har valt filmer från olika delar av världen och prioriterat kvinnliga regissörer, som motvikt till filmer som visas på Filmstaden.

Kultur- och fritidsnämnden betalar 600 000 kronor om året för visningarna, som sedan 2015 haft cirka 15 000 besökare. Pengarna är en god investering i film som kulturellt uttryck, anser Niklas Nåbo (S), som hävdar att Filmsalongerna blivit en mötesplats för Linköpingsborna. Han menar att den kulturella upplevelsen i en biosalong inte kan mätas mot att strömma film hemma i vardagsrummet.

–  Jag hoppas det blir opinion i den här frågan, säger Niklas Nåbo.

Kultur- och fritidsnämnden ska under nästa år spara cirka sex miljoner kronor. Gustaf Appelberg (L), ordförande i nämnden, säger att det kräver prioriteringar.

– Vi tycker att Filmsalongerna är en ganska dyr verksamhet som vi inte ser nödvändigheten av att kommunen bedriver, säger han.

Niklas Nåbo (S) menar att Linköping får ett smalt filmutbud om Filmsalongerna läggs ned. Vad tänker du om det?

– Det finns andra aktörer som bedriver olika typer av filmklubbar, det finns möjligheter att titta på film på annat sätt, och jag tycker att Filmstaden hade en rätt bred repertoar när jag tittade på den nyss, säger Gustaf Appelberg.

Om ni stänger Filmsalongerna, tror du att Linköpingsborna har förståelse för beslutet?

– Det tror jag. När verksamheten startade tyckte många att det blev som en kommunal biograf, och menade att kommunen borde använda pengarna till något annat.

Enligt Appelberg ses alla nämndens verksamheter över och fler besparingar kan komma i form av minskade öppettider och bemanning. Beslutet om nämndens besparingar fattas på sammanträden i september eller oktober.

"Silvana – väck mig när ni vaknat" visades av Linköpings Filmsalonger 2017. Mika Gustafsson från Linköping är en av filmens tre regissörer.
"Silvana – väck mig när ni vaknat" visades av Linköpings Filmsalonger 2017. Mika Gustafsson från Linköping är en av filmens tre regissörer.
Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!