Forum

En pojke hittas död i en container. Kort därefter upptäcks ett förkolnat kvinnolik i skogen. Malin Fors och hennes kolleger vid Linköpingspolisen letar efter samband, men finns det verkligen något? I sådana fall var? Kanske är Fors själv för splittrad för att kunna reda ut eventuella samband – dottern är långt borta och nås bara då och då via Skype, brodern orkar hon inte besöka och journalistpojkvännen ringer och sms:ar hon till gång på gång för att försäkra sig om att han verkligen lever.

Mons Kallentoft är sällan uttalat politisk men ofta samhällskritisk (eller kanske snarare samhällsfrågebelysande) i någon mening i Malin Fors-böckerna. I "Jordstorm", den förra boken i serien, var det vinstdrivande företag inom välfärden som hamnade under lupp, i "Eldjägarna" är det i stället det smutsiga spelet och de ovärdiga förhållandena kring bygget av en ny fotbollsstadion inför fotbolls-VM i Qatar som återspeglas i vardagslivet i och kring Linköping. Och nu när elementet i boken är eld brinner människor upp både bokstavligen och själsligen.

Artikelbild

Stämningen är dyster och tempot något lägre än i de senaste böckerna. Malin Fors känns snarare deppig än ångestriden, och även om de mindre porträtten av hennes kolleger är fina blir hennes kanske lite åt det slätstrukna hållet den här gången.

I serien om de fyra elementen är "Eldjägarna" sist ut, men inbitna Malin Fors-läsare kan vara lugna: Kallentoft skriver redan på en ny temaserie. Vilket temat är har han ännu inte gått ut med, däremot att Malin Fors kommer att vara huvudperson även där.