Weyler Förlag

"Sund" är en bok om självförverkligandets svåra konst. En av västvärldens stora ångestridna frågor. När maten, bostaden och tryggheten är fixad. Då är det självförverkligandet som står på tur. Bli den du alltid varit ämnad att bli. Eller ännu hellre. Bli den du egentligen är.

Men var finns den manualen? Ledstången att hålla i? Den inre kompassen bara snurrar. De yttre magnetfälten är för starka: satsa på karriären, satsa på utbildning, satsa på konsten, satsa på hemmet, satsa på kroppen, satsa på familjen. Bara du satsar på dig själv. Tänk att Svenska arbetsgivarföreningens gamla kampanjslogan från 1979 blivit en samhällsnorm idag.

Artikelbild

Självklart är inte individens möjligheter att skapa sin egen väg genom livet något problematiskt. Det är tvärtom något fint och eftersträvansvärt. Men det svåra uppstår när vi kombinerar tunga krav på självförverkligande med ett konsumtionssamhälle där alla, från nätdejtingföretag till välfärdskoncerner, säljer enkla svar på svåra frågor. De säljer dig din unika väg genom livet. Ja, de säljer faktiskt dig – till dig!

Ingen annan tid i livet är frågor om självförverkligande så starka och tydliga som efter det att skolan släppt sitt tvingande men också trygga grepp. Tiden i livet då vägar ligger öppna och valen inte är gjorda. Där möter vi Eva Zackrisson, en av Kalmars jägarinnor, från Tove Folkessons lysande debutbok från förra året.

Eva har visserligen hunnit göra ett stort livsval, hon har lämnat Kalmar för Stockholm och arkitekturstudier. Men väl där sås tvivlet. Självförverkligandet finns någon annanstans. Hon lämnar studierna, ser nya delar av världen söker nya vänner, hamnar på folkhögskola, satsar på musik och teater. Letar kickar och bekräftelse. Letar efter sig själv.

Tove Folkesson är en strålande språkbehandlare. Hon etablerade redan i debuten ett personligt uttryck och det fortsätter att utvecklas här. Det uttrycket, och det sätt hon parallellt med huvudberättelsen berätta en kontrasterande historia om det lugna livet på Öland är bokens stora behållning. Annars är det här en ljummare bok än debuten. Den brinner inte på samma sätt i teman och gestaltning. Den skvalpar och tar tid. Den flyter ut smått riktningslöst, men hämtas hem på ett fint sätt i slutet.