Ordfront

Tänk vad livslögn, skam och obearbetad smärta kan skada relationerna till dem vi älskar allra mest. Författaren Doris Dahlin skildrar detta ämne mästerligt i sin nya roman ”Himlen bar inga moln” som är hennes femte bok. Hon har även skrivit fackboken ”Drunkna inte i dina känslor” tillsammans med Maggan Hägglund.

I den nya romanen är Maria huvudperson och framgångsrik författare, hon lever med Peter, styvsonen Rasmus och katten Lisa. Hon har tidigt i livet flytt den norrländska hemstaden där barndomsvännen Britt-Inger som arbetar i hemtjänsten och bor kvar tillsammans med maken Bengt och dottern Tove som är Marias guddotter.

Artikelbild

Maria och Britt-Inger är bästa vänner från småbarnsåren fram till 20-årsåldern och efter gymnasiet liftar de till Paris som de båda drömt om. Det är 1971, året innan interrailkortets införande och vännerna njuter av resans glädje och frihet tills Maria är med om ett hemskt övergrepp. Hon berättar det inte för någon och det förändrar hennes liv i grunden. Det påverkar alla hennes relationer och livsval för lång tid framöver.

I samband med att Maria 2014 gör en författarturné i flera norrlandsstäder ombeds hon av barndomsvännen Britt-Inger att besöka dem och försöka få kontakt med tonårsdottern. Tove har gått in i sig själv och gudmodern Maria befarar att flickan har varit med om samma trauma som hon själv. Maria känner ett starkt motstånd att åka dit då hon inser att hennes egen skamfyllda upplevelse måste komma i dagen, nu drygt 40 år senare.

Författaren har skrivit en riktig bladvändare där dramatiken vibrerar främst mellan Maria och Britt-Inger ”skriva verser när man kan skura” och tidsspannet 1971–2014 på ett ypperligt sätt. En intressant nutidshistoria passerar revy: varuhuset Tempo öppnar, återbäring på Konsum och almarna åt folket.

Gestaltningen av huvudpersonens ambivalens är genial ”Och det fulaste fula finns sedan dess inuti henne. Men det vackraste kan inte dödas.” Doris Dahlin är en stor berättare som skildrar bokens kantstötta karaktärer med omtänksamhet och ett lysande språk som gör att jag som läsare kan skapa mina egna bilder.