Lerin för dig och Lövestam för unga

Lars Lerin: Axels tid. En julklapp till nostalgikern, naturvännen, drömmaren och konstnären. Ge den gärna som ljudbok och tjuvlyssna själv på Lars Lerins stillsamma berättande.

Artikelbild

Sara Lövestam: Som eld.Tycker du det är svårt att ge böcker till ett barn eller barnbarn i tidiga tonåren? Då är ditt problem löst med denna pirrande kärlekshistoria, lika kärleksfullt berättad.

Marilynne Robinson: Gilead. Vi talar ofta om att sänka tempot under julhelgen, minska hetsen. Varför inte göra detsamma med läsandet. Gilead är en roman att försjunka i. En berättelse om en präst som tar livets frågor på allvar. För den erfarna romanläsaren.

Jakob Carlander

Från Hockeyskola till Florence Nightingale

Artikelbild

Kristina Lindström: Flickornas historia – Världen. Berättelser om sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. Läsarålder 9-12.

Artikelbild

Peter Östrup: Hockeyskolan del 1 – Det är kul med hockey! Familjen Westers intåg i idrottens värld. En bok om träning och roliga upptåg mellan barn och vuxna i ett nybildat hockeylag. Läsarålder 7-12.

Antoine de Saint-Exupéry: Lille prinsen. En berättelse om alla de svåra frågorna, liv och död, kärlek och vänskap, poesi, visdom och humor! Lille prinsen är en barnbok men den kan läsas av alla åldrar och ständigt om och om igen!

Artikelbild

David Bodanis: Elektricitet. Historien om universums mäktigaste kraft. En populärvetenskaplig bok och en laddad upptäcktsresa om allt från den första telegrafkabeln över Atlanten via e-posten och universums födelse till människans nervsystem, ett vetenskapligt äventyr!

Åsa Moberg: Hon var ingen Florence Nightingale. Människan bakom myten. Boken om den riktiga Florence Nightingale, hon som med ett glödande patos stred för samhällets bästa. En stark kvinna, en fantastisk berättelse att ta del av!

Artikelbild

Sie von Gegerfelt Kronberg

Guillou, Mankell och Mc Ewans bästa

Artikelbild

Roy Jacobsen: De osynliga. Handlingen är förlagd till ett fiskesamhälle i Nordnorge tidigt 1900-tal, om en familj, hårt arbetande med dottern Ingrid i centrum. Det här är den norske författarens bästa bok hittills. (Inbunden/pocket)

 

Artikelbild

Jan Guillou: Blå Stjärnan. Det här blir min egen julklappsbok, ännu inte läst men hans 1900-tals serie om familjen Lauritzen har i fyra delar tidigare gjort mig väldigt förtjust. Spännande, lättläst och man lär sig massor. (Inbunden)

Henning Mankell: Djup. Minns Mankell som en författare med stor bredd. Detta är ingen deckare utan en ordknapp berättelse om Lars Tobias Svartmann, som lodar i östgötaskärgården under 1:a världskriget. Han lodar djup med stor exakthet men bär på en stor livslögn. (Pocket)

Ian McEwan: Lördag. Jag blev lite besviken på "Domaren" som kom i år, alltid upphaussad som McEwan är. "Lördag" är hans bästa bok, följ med in i en annan människans tankar en lördag, börjar som en vanlig ledig dag men slutar i stor dramatik.

(Pocket)

Tomas Carlsson

Historiska romaner med kvinnor i centrum

 

Anna Laestadius Larsson: Räfvhonan, 2015

Anna Laestadius Larsson: Pottungen, 2014

Anna Laestadius Larsson: Barnbruden, 2013

Följ med till 1700-talet. Det fina och välsorterade men också det grova, ruffa och de avskalade villkor som gällde även för aristokratin vid denna tid. "Barnbruden" handlar om Sveriges yngsta kungliga brud. Historien inleds med hur denna flicka, Charlotta, reser med fartyg från Tyskland till sitt nya rike och sin kommande man, hertig Karl, som är bror till Gustav III. Charlotta har en uppgift; föda barn. Vi får också följa adelsdamen Sophie von Fersen och en av de lägsta i rang på slottet, en fattig piga. "Barnbruden" är del ett i en romantrilogi om den spännande tiden runt sekelskiftet 1700–1800. Vad som ger en extra krydda är att släkten von Fersen har starka kopplingar till Östergötland och såväl Löfstad som Ljungs slott. Nästa gång du besöker slotten kommer du att se trilogins personer framför dig. Del 1 och 2 finns i pocket.

Anja Praesto

Skräck, mat och ruggigt gripande

Ransom Riggs: Miss Peregrines’s home for peculiar children. En skräckroman? Kan det vara bra? Men bläddra fram till de fantasieggande autentiska bilderna från förra sekelskiftet som finns i boken. Sedan är du fast, det kan inte hjälpas. Pocket på engelska för ”young adults”. Men vuxna kan gärna bli skrämda också.

Sarah Waters: Nattvakten. Engagerande och annorlunda skildring från London under andra världskriget. Gillar du historiska romaner men utan de käcka klichéerna? Något så bra som en modern historisk roman. (Pocket.)

Chris Cleave: Little Bee. Den här boken högg tag i mig direkt. Handlingen om flyktingflickan Little Bee kryper verkligen under skinnet och lämnar en mycket bitter eftersmak. Men ändå så ruggigt bra. En gripande handling som verkligen håller läsaren i ett järngrepp. (Pocket.)

Kiera Cass: The Selection-serien. Kan sägas vara en ”romantisk dystopi”. Hittills finns fyra böcker om America Singer. Läsning för bokslukande ”young adults” som inte lär släppa pärmarna förrän böckerna är slut. (Pocket på engelska.)

Hugh Fearnley-Whittingstall: Frisk mat, hälsosamt varje dag på River Cottage. Mysige TV-kocken Hugh gillar närproducerat och gärna vegetariskt. Hugh kan konsten att få smakerna i samklang och man vill bara börja laga direkt. Här ryms allt från långkok till desserter. Mums! (Inbunden.)

Carina Brehmer

Två Nobel, en August och två deckare

Karin Bojs: Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren. Bojs har studerat hur deckarförfattare skriver. Resultatet är årets bästa fackbok enligt Augustprisjuryn. Håller med. Tjock som synden, men detta är nåt nytt och dessutom oväntat lättläst om de senaste DNA-rönen.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö: Roseanna. Första boken om Beck från 1965, med motiv från Motala. Startade det svenska deckarundret. Tunn och snabbläst, både rapp och långsam på en gång. Tips till dagens många långskrivare! Nyutgiven i pocket.

Svetlana Aleksijevitj: De sista vittnena. Herregud, läs den här! Barn som var med om Andra världskriget kommer till tals som vuxna. Korta, raka historier. Tack vare enkelheten härdar man ut som läsare.

Tomas Tranströmer: I arbetets utkanter. En vacker klippbok ur Tranströmers eget arkiv, med brev, foton och diktutkast. Det underlättar om man är Tranströmer-fan. Men då är detta ett reningsbad, en källa, en glänta att gå vilse i. Har räddat mig många kvällar.

Sara Lövestam: Sanning med modifikation. Förlåt tjat om Lövestam, men vi måste. Nya deckarserien om privatspanaren Kouplan (detta är tvåan, ettan "Önska kostar inget" är lika bra) liknar inget annat. Inga mord, inga kvinnoskändningar. Men spännande och oväntat. Underbar.

Åsa Christoffersson