En feministisk medieman som bakom fasaden våldtar och begår övergrepp. Henrik Bromanders senaste bok "Bara en kram" ligger smärtsamt bra i tiden när uppropen om sexuella övergrepp och trakasserier avlöser varandra, inte minst inom medievärlden. Men boken kom faktiskt ut innan vittnesmålen började komma ut från yrkesgrupper över hela landet.

– Jag skrev boken under förra hösten och i våras och den kom ut i augusti, innan metoo drog igång. Det är en slump att det blev så aktuellt, ett intressant sammanträffande mellan dikt och verklighet, säger Henrik Bromander.

"Bara en kram" handlar om den fiktive karaktären Jens Svanström, en feministisk nöjesjournalist som skriver krönikor och sedermera blir chefredaktör för en feministisk statustidning. Men snart börjar det spridas rykten om Jens. Han ska ha begått olika typer av övergrepp och våldtäkter och blir polisanmäld.

– Jag har utgått från verkliga personer och händelser som jag själv har tagit del av i den kulturvärlden som jag befinner mig i. Den har en verklighetsbakgrund, även då det inte finns någon enskild förebild för Jens. Vissa saker som har kommit ut nu i och med metoo är händelser som jag har byggt boken på.

I och med avslöjandena om ett flertal mediemän har boken fått nytt liv och på tisdag kommer Henrik Bromander till Babettes och pratar om boken och den verklighet som den är sprungen ur.

– Hela metoo är fantastiskt. Vilken kraft och vilka effekter det har fått och det verkar heller inte avta utan snarare bara fortstätta. Om det fortsätter så här finns det goda chanser att det kan förändra saker till det bättre.