Det är ett imponerade musikarkeologiskt jobb de gjort, gänget bakom Linköpingsmusikernas kamratförening. Först den uppmärksammade boken om de mest kända dansorkestrarna i Linköping under 50-, 60- och 70-talen som släpptes 2016 och så nu cd-boxen som officiellt släpps under lördagen på Skådebanan.

– Planerna på att dokumentera orkestrarna även på skiva fanns redan när vi släppte boken eftersom många tyckte att det vore kul att även få höra musiken. Vi delade upp oss i två grupper. En som jobbade med ungdomsstipendiet där bokförsäljningen var grundplåten och en som började med cd-boxen, berättar Linköpingsmusikernas ordförande Ingemar Samuelsson.

Ungdomsstipendiet till unga lovande musiker sjösattes tidigare i år och nu efter många, långa timmars grävande är även cd-boxen i hamn.

Artikelbild

| "Det är en historisk dokumentation av nöjeslivet i Linköping. Det var nästan alltid fullt på alla dansställen och väldigt stort", säger Ingemar Samuelsson och Rolf Öhlin om dansorkestrarnas guldålder som nu ges ut som en CD-box.

– Det var ett hårt arbete att få fram materialet men det är ingen tvekan om att mycket håller väldigt hög kvalitet, säger Rolf Öhlin som samordnat arbetet med cd-samlingen.

Det handlar om inspelat material från alla tre decennier och alla medverkande orkestrar har med fyra låtar var. Många inspelningar härstammar från anrika Ljudreportage som invigdes 1953 i gamla Folkets Hus på Ågatan i Linköping och som på den tiden var en professionell inspelningsstudio men här finns också inspelningar från privata samlingar.

I samband med releasen på Skådebanan under lördagen blir det också livemusik av Bomans Pojkar.