”Sherlock Holmes” med Anastasia Andersson, Anders Gustavsson, Albin Johansson, Joakim Johansson, Náthalie Andersson och Pelle Andersson.

För fjärde året framträder Soffteatern i Sörby gamla rundloge där själva atmosfären toppar upplevelsen som grädde på moset. Takhöjden är svindlande. Och teaterupplevelsen går inte heller av för hackor. Scenografin drar blicken till sig och spelar en egen roll i deckargåtan. Musikinslagen är specialskrivna av Jocke Gustavsson och Johan Roger. Skådespelarna är utan undantag helt igenom grundade i sina roller. Inte ens när tekniken strular tappar Albin Johansson greppet om sin strulige Sture, utan fortsätter att leverera.

Nu undrar du kanske vad pjäsen handlar om. Jag kan avslöja att den tilldrar sig på ett hotell där den alltid lika kroppsligt vältajmade Joakim Johansson är både kock, hotelldirektör och piccolo. Stadens mediedrottning Olivia Press (Anastasia Andersson) bevakar de stölder som förekommit på hotellet och som upprör inte minst gästen och uppfinnaren Emanuel Swedenberg (Pelle Andersson). Sherlock Holmes (Anders Gustavsson) är inte fullt så smart som han vill tro. Och Iris (Náthalie Andersson) är klokare än de flesta. I övrigt säger jag bara detta: vi bjuds ett mysterium med både oväntade och nytänkande inslag.

Artikelbild

| Svår att övertyga. Vad är det vår virrige hotellman (Joakim Johansson) vill säga? Och varför bär mannen till höger (Pelle Andersson) fez och pistagefärgad kostym?

Föreställningen ska passa en ung och lätt rastlös publik. Den varar därför prick en timme. Men alla, oavsett ålder, tjänar på det kompakta formatet. Tempot blir rappt och handlingen oavbrutet levande.