För fjärde året arrangeras clownteaterfestivalen Klintkalaset i Falerum. Det är ett samarbete mellan den internationella teatergruppen Ciboulette Théâtre och linköpingsbaserade gruppen Laikos. Just nu håller man som bäst på att repa inför lördagens festligheter.

– Det är väldigt roligt eftersom vi bara har just en vecka på oss och att föreställningen växer fram under den tiden, förklarar Kajsa Jonasson vars clownalterego Viola är en av de fem clownerna som deltar i uppsättningen.

Allting började efter det att de fem gått en gemensam utbildning i Kalifornien i fysisk teater. För att behålla känslan träffas de nu varje år och arrangerar festivalen. Övriga deltagare kommer från bland annat USA, Frankrike och Danmark.

– Varje clown har en tydlig personlighet och använder den personligheten i sitt sätt att spela teatern. Det blir lite meta-teater så att säga då clownerna berättar sagan. Viola är till exempel regissör för föreställningen och kan vara lite butter och bryta showen och gå in och rätta de andra, berättar Kajsa.

Förutom "Kejsarens nya kläder" blir det också en version av "Skönheten och odjuret", spelad av Teater Imba. Dessutom blir det eldshow, chans för egen medtagen picknick och livemusik.