Elsas kulturhus spelar på sista versen. I sommar stänger lokalerna på Elsa brändströms gata och delar av verksamheten flyttar till det nyrenoverade kulturcentret Skylten. Men innan dess har de några sista, stora, grejer på gång. På påsklovet bjuds tjejer, ickebinära och transpersoner mellan 12–18 år in för en veckas gratis intensivkurs i allt som krävs för att bilda ett rockband.

– Det första som besökarna får göra är att testa på gitarr, bas, trummor, sång och inspelningsstudio. Sen skriver man vilket instrument man föredrar och så pusslar vi ihop deltagarna i olika band, säger Josephine Magnusson, ungdomsinspiratör på Studiefrämjandet.

När banden är bildade påbörjas arbetet med att göra de redo för avslutningskonserten på lördagen. Varje dag hålls workshops i allt som kan vara bra att kunna som bandmedlem: låtskrivande, hur inspelningsstudion fungerar, scenspråk och självförtroende med mera.

Artikelbild

| "Man kan komma hit utan att ha spelat något instrument tidigare. Vår erfarenhet är att tjejerna blir väldigt bra på kort tid."

– Allt går fort, det är komprimerat –  men det är också meningen, att visa att det inte behöver vara så svårt. "Nu skriver vi en låt och sen spelar vi den", säger Josephine Magnusson.

Anledningen till att just tjejer bjuds in är för att göra något åt den stora bristen på tjejer som spelar i band i Linköping.

– Balansen är 100 procent skev. Just nu är det också värre än det har varit på flera år. När vi har spelningar på Elsas vill vi ha ett jämställt utbud men det är svårt, det är en brist på tjejer som spelar i band. Nu generaliserar jag – många tjejer sitter kanske hemma och producerar musik, men klassiska band finns det väldigt få av, säger Josephine Magnusson.

Hon är också glad att deltagarna får lära sig flera tekniska moment som inspelning och produktion i studio.

– Det är en så stor del av att göra musik idag så det är jättebra att de får en försmak av det.

Initiativtagaren till musiklägret är Charlotte Obert som volontärarbetar på Elsas via EU-projektet European voluntary service. Innan hon kom till Linköping hade hon gjort ett liknande projekt i München och fått mersmak.

– Jag sa direkt att jag ville göra det här och eftersom Elsas har gjort liknande saker förut så tyckte vi att det var en bra idé att plocka fram igen, säger Charlotte Obert.

Hon kommer hålla i en workshop för "band-merch" – hur man gör olika produkter med bandets namn och logga på, och Josephine Magnusson kommer hålla i en workshop för låtskrivande.

Länk till anmälan.