I slutet av november 2016 gjorde Dead Soul en spelning på Arbis i Norrköping. Efter flera turnéer runt om i Europa som förband åt band som Ghost och The Haunted ville de ha en alldeles egen spelning där de själva stod i centrum. Efteråt blev det tyst från firma Niels Nielsen och Anders Landelius.

– Vi hade bara tänkt ta en liten paus. Vi visste inte vad vi ville göra riktigt och sen började vi göra massor av grejer på egen hand: Anders började göra en soloskiva och jag började spela med In Flames. Tiden har en tendens att rulla på, speciellt för mig som kastar mig in i så många projekt där tre månader blir sex månader, som blir ett år och så vidare, säger Niels Nielsen.

Men att bandet skulle lägga ner var det aldrig tal om. Nielsen och Landelius höll kontakten och diskuterade när och hur en återkomst skulle ske. När det nu är dags blev det på en ofriviligt sentimental tid och plats.

– Jag och Anders spelade på Sagateatern för 10 år sedan med hans soloprojekt Slidin' Slim. Det var lite som startskottet för vårt samarbete och vi tänkte inte på det när vi bokade men det var nästan exakt 10 år sedan, det knöt ihop sig rätt fint som ett jubileum, säger Niels Nielsen.

Återkomsten sker helt i bandets egen regi där de fungerar både som huvudakt och arrangör. Att de själva styr med alla förberedelser hör inte till vanligheterna men "då blir det som man vill". Och viljan är att göra något speciellt.

– Det verkar vara så pass många som är intresserade av att vi ska fortsätta så vi ville göra något extra. Sen har vi gjort lite ny musik och istället för att bara släppa det som en singel så kunde vi väl göra en konsert, och sen tänkte vi att vi kunde göra två konserter.

Ja, Sagateaterns scen är bokad både på fredag- och lördagskvällen och efter lördagens spelning fortsätter kalaset med en efterfest på Palatset.

– Vi har många som reser ganska långt för att komma hit och då vill vi ge dem en liten extra karamell för att de tar sig den tiden. Och de får vara först med att se och höra vad vi har hållit på med.

Istället för att först ge ut musiken som singlar, spela in videor och sen börja spela dem live gör alltså Dead Soul allt i omvänd ordning. De som kommer höra musiken för första gången kommer att känna igen sig.

–  Jag tror att vid det här laget så vet både vi och de som lyssnar på oss hur vi låter. Det är en blandning mellan den mörka, tunga bluesrocken med någon slags egen twist. Det är ju varken bluesrock, hårdrock eller metal, det är något slags mismatch av alltihop.

Att ett rockband spelar på en teaterscen tillhör heller inte vanligheterna. Men Nielsen tycker att det har sina fördelar.

– Då kan vi spela ganska många låtar och bjuda på lite lugn musik, det blir nog ganska intimt. De som kommer verkar vara väldigt engagerade så det blir lite som en härlig kväll för de som är mest intresserade. Alla spelningar betyder något men det är lite skillnad att vara förband någonstans i Frankrike där ingen har hört talas om en och när vi spelar så här inför folk som har rest in för att se just oss.

De som har sett en konsert med Dead Soul tidigare vet att mängden bandmedlemmar varierar. Nytt för den här gången är att en mer permanent uppsättning har spikats.

– Folk har kanske blivit fundersamma över vad vi egentligen är för något. Ibland har vi varit tre personer, ibland fem. Nu har vi landat i vilka som faktiskt är med och ett band med sex medlemmar har formats. Det har gett oss ny energi och nu är vi peppade att bara spela igen, det var för länge sen nu.