Det börjar i öknen. Det börjar där det är torrt, ofruktsamt och fattigt och det börjar med en skrotsamlare.

Rey, spelad av Daisy Ridley, är en av huvudpersonerna i den nya Star Wars-filmen, och de bilder vi hittills sett av henne, klädd i dammiga, ljusa paltor, på jakt efter säljbart skrot bland kraschade rymdskepp i öknen, för tankarna till hennes föregångare.

Luke Skywalker var bara en fattig bondpojke på ökenplaneten Tatooine som mekade med begagnade robotar i ”Stjärnornas krig” (1977). Hans far, Anakin Skywalker, var en slavpojke som jobbade i en skrothandel på samma ökenplanet i ”Det mörka hotet” (1999).

Artikelbild

| Kvällsstämning på Tatooine. Luke Skywalker kom också från små omständigheter.

George Lucas har sagt att hans saga är som en symfoni där samma teman och melodier återkommer, de spelas ibland starkt och ibland mjukt, och upprepas enligt ett givet mönster. Samma struktur som etablerades i de äldsta Star Wars-filmerna återkom i episod 1,2 och 3.

Nu har George Lucas sålt sitt företag och är inte involverad i arbetet med de nya filmerna, men skrotsamlaren i öknen är ett tecken på att JJ Abrams och Lawrence Kasdan har gjort sin läxa innan de skrev manus.

Rey får sällskap i öknen av Finn (John Boyega), som av allt att döma är en avhoppad stormtrooper. Inför filmen har Boyega och Ridley presenterats tillsammans med Oscar Isaac som den nya trion av huvudpersoner. Isaac spelar en lite äldre gestalt, x-wingpiloten Poe Dameron.

Mönstret känns igen: först Luke, Leia och Han Solo, sedan Anakin, Amidala och Obi-Wan. Den nya trion Finn, Rey och Poe fullföljer traditionen.

Artikelbild

| På väg hemifrån. Anakin Skywalker (Jake Lloyd) var bara en slavpojke som växte upp i öknen os sin mor (Pernilla August).

I de tidigare trilogierna upptäcks den till synes obetydliga och fattiga personen i öknen av en äldre, vis läromästare. Anakin mötte Qui-Gon, Luke mötte Obi-Wan.

Den här gången är det sannolikt en åldrad Luke Skywalker som tar sig an Rey. Att Luke Skywalker kommer tillbaka i nya filmen är känt, men vi har inte sett en enda bild av honom. I en trailer hörs hans röst säga ”Kraften är stark i min familj. Min far har den. Jag har den. Min syster har den. Du har också den förmågan”.

Artikelbild

Jedi-riddarnas vapen. I en trailer syns hur ett lasersvärd lämnas över. medan Luke Skywalker talar om Kraften.

Varje trilogi inleds också med ett gigantiskt hotfullt vapen, som vår hjälte måste stoppa med en stor och effektfull explosion i filmens upplösning. Luke Skywalker sprängde Dödsstjärnan. Anakin sprängde Handelsfederationens skepp och stoppade därmed den invaderande robotarmén.

Ta en titt på affischen för ”The force awakens”. Den snötäckta planeten i bakgrunden är inte någon vanlig planet, den verkar vara delad på mitten och försedd med en jetmotor stor som en kontinent. Törs vi gissa att detta är Dödsstjärnans arvtagare?

George Lucas läste Joseph Campbells bok ”Hjälten med tusen ansikten” (1949), som visar hur samma karaktärer och berättelser återkommer i myter och sagor i hela världen och i alla epoker. ”Star Wars” inspirerades av detta, och innehåller därför uråldriga arketyper och teman som känns igen från sagorna om Kung Arthur, Bibeln, grekisk mytologi, buddhismen och andra källor.

Filmerna framstår som högteknologisk underhållning, men den som skrapar på ytan ska finna så mycket mer.

I grunden handlar Lucas första trilogi om att förlora en mor, och den andra om att återfinna en förlorad far. Den tredje trilogin kanske handlar om ett barn. Kanske nästa generation i familjen Skywalker.

Kanske är det dags för en kvinnlig huvudperson. Finn och Poe är actionhjältar, men om de nya Star Wars-filmerna spelar vidare på Lucas teman är centralgestalten den obetydliga skrotsamlaren från öknen, hon som säger "jag är ingen" i trailern, men vars namn kan antyda att hon är av kunglig börd: Rey.