Det är ett av världshistoriens mest ihärdiga romantiska rykten: att ädlingen, diplomaten och officeren Axel von Fersen från Ljung i Östergötland hade en hemlig affär med drottning Marie Antoinette, gift med Frankrikes kung Ludvig XVI. Säkert är att de blev nära vänner på 1780-talet, att han besökte henne ofta och att de skrev till varandra.

Hon har gått till historien som bortskämd och aningslös. Det är långt ifrån säkert att hon verkligen sade "om folket inte har bröd kan de väl äta bakelser". Säkert är däremot att hon var mycket intresserad av musik.

När det arrangeras musikalisk salong i Ljungs slott på lördag kommer detta att framgå.

Artikelbild

Marie Antoinette. Född 1755 i Wien, halshuggen i Paris 1793.

– Den berättelse som kommer att löpa som en röd tråd genom kvällen ger en lite annan bild av Marie Antoinette än den vanliga. Hon var musikalisk och musikintresserad, och komponerade små lättsamma stycken. Musikälskande kan man vara även om man är slösaktig, säger Elisabeth Kihlberg.

Det är föreningen "Ljungs slotts bevarande" som arrangerar konserten. Elisabeth Kihlberg och Anna-Karin Nordenhed Waha är engagerade i styrelsen. De slår upp porten till slottet som stått obebott sedan 1939 och ber om ursäkt för att vårens kyla dröjer sig kvar där inne. Men vad spelar det för roll när historiens vingslag känns så starkt i de stora, slitna salarna?

Hit kommer fransyskan Cécile Coutin på lördag för att uppträda. Hon är vice ordförande i Marie Antoinette-sällskapet i Frankrike och kommer att bidra med både sina kunskaper och sin röst – "en rätt välklingande sopran", enligt arrangörerna. Hon tycks dock ha många strängar på sin lyra, för hennes avhandling handlar om kamouflage under första världskriget.

Vid sidan av drottningens egna kompositioner spelas stycken av Mozart (som Marie Antoinette mötte när de båda var sjuåringar hemma i Wien), Gretry och Gluck, med flera. Axel von Fersen hade med sig noter hem till Östergötland, som finns bevarade på hans systers slott, Löfstad utanför Norrköping. Och så berättar författaren Gerd Riccius om musiken och romantiken.

Artikelbild

Axel von Fersen. Född 1755 i Stockholm, lynchad där 1810.

Vad är då sanningen? När ett franskt team ville ta DNA-prover från Axel von Fersens grav i Ljung, för att avgöra om han var far till Marie Antoinettes andra son, blev det stopp.

– Om de hade en kärleksaffär ska den förbli hemlig, säger Elisabeth Kihlberg.