Emelie Schepps debutbok "Märkta för livet" refuserades. Men hon gav sig inte, istället publicerade hon boken själv och åkte ut på bokturné för att möta sina läsare. 40 000 exemplar senare blev hon landets största egenutgivare, och fick till slut ett bokkontrakt. Nu kommer del fem i serien om åklagaren Jana Berzelius, "Broder Jakob".

Jag tröttnar aldrig på att skriva om Jana. Hon är en komplex karaktär som å ena sidan är en framgångsrik åklagare som gör allt för att upprätthålla lagar och regler samtidigt som hon inte drar sig för att överträda lagarna för att skydda sin mörka bakgrund, säger Emelie Schepp.

Egen deckarvandring

Artikelbild

| Emelie Schepp får en egen deckarvandring i Norrköping. Pressbild.

Förutom att hon fått Crimetimes läsarpris "Årets deckarförfattare" för tredje året i rad får Emelie Schepp nu sin egen deckarvandring i Norrköping.

Det är otroligt, vilken ära. Att få visa upp mitt Norrköping för andra är enormt spännande, och att få bjuda på min fantasi blandad med stadens historia, säger hon.

Emelie Schepp arbetade i över tio år som projektledare inom reklam innan hon satsade på författarkarriären. Och hon berättar att hon motiveras av att få veta mer om Jana Berzelius. Hon skriver hemma i källaren i Motala. Men hon släpper inte marknadsföringen.

Jag har lärt mig enormt mycket om bokbranschen eftersom jag har gjort alla steg själv. Jag jobbar fortfarande lika hårt med att marknadsföra böckerna. Författarskapet har blivit en livsstil som jag delar med min man, vi har jobbat tillsammans ända sedan vi träffades för sjutton år sedan.

Brutala mord

Emelie Schepp gillar handlingsdrivna böcker med mycket dialoger. "Broder Jakob", inleds med att en kvinna blir brutalt mördad i Norrköping. Det är det andra offret på kort tid där kvinnornas kroppar hittas i Strömmen med benen ihopsydda.

Har du funderat på att det spekulativa våldet med nakna, sargade offer så ofta drabbar kvinnor?

Nej, jag har mer tänkt på hur jag kan symbolisera den fruktansvärda kampen för att få vara sig själv. Jana brottas med det mörka och det ljusa och frågan vem hon är egentligen kommer jag besvara när jag har skrivit sista boken i serien, säger Emelie Schepp.