Kören fick namnet Ad Libitum och blev början på en musikalisk resa som fortfarande pågår, 50 år senare. Men nu under ledning av dottern Camilla Sjöberg Friman.

– Jag har fått höra att vi ser likadana ut när vi dirigerar, säger Camilla Sjöberg Friman.

Hon visar ett fotografi på en ung Per-Anders Sjöberg med dirigentpinnen i hand. Det är taget någon gång under tidigt 1970-tal, bara några år efter att han startade Ad Libitum.

Artikelbild

| En tidsresa. Till jubileumsutställningen har körens engagerade letat fram fotografier och tidningsurklipp. Här är ett från när Ad Libitum uppträdde på Hylands hörna, 1969.

I år firar kören 50 år med en jubileumskonsert och tillhörande utställning. Camilla Sjöberg Friman är i slutfasen av planeringen, som har pågått sedan jul, och nerverna börjar kännas.

– Jag ser fram emot det och tror att det blir riktigt, riktigt bra. Jag är rätt lugn, men det är lite nervöst också såklart, säger hon.

Jubileumskonserten blir en tidsresa med musik som kören framfört från dess att den bildades 1968 fram till i dag – men i ny tappning. Från Per-Anders Sjöbergs amerikanskinspirerade arrangemang till körledaren Jörgen Ralphssons mera seriösa repertoar och till Camilla Sjöberg Frimans fokus på framför allt nutida populärmusik.

­– Det är väldigt svårt att göra nytt i dag, att vara nytänkande på samma sätt som pappa var. Körsverige har exploderat sedan dess, men han var en föregångare, säger Camilla Sjöberg Friman.

Artikelbild

| Grundare. Per-Anders Sjöberg startade kören hemma i vardagsrummet 1968.

Per-Anders Sjöberg ledde kören i 20 år och var en engagerad musikälskare till sin bortgång 1990, berättar hon. Musiken hade han med sig från sin uppväxt.

– Han växte upp i en musikalisk miljö och fattade tycke för det här med kör. Han fick nys om amerikansk körmusik och om Norman Luboff, som ledde en av de största körerna i USA under 1950 till 1970-talet. Han tog kontakt med honom och de började samarbeta.

Artikelbild

| Nostalgi. Det är mycket material att gå igenom inför jubileet.

Och på den vägen är det. Per-Anders Sjöberg gjorde sina egna arrangemang och var inte rädd för att ta kontakt med andra i branschen. Han knöt kontakter i USA och Europa och Ab Libitum har under åren kommit att uppträda med flera folkkära namn. Det där orädda kan Camilla Sjöberg Friman se i sig själv också.

– Jag är nog lite som pappa. Han tyckte om att styra och ställa, var ganska om sig och kring sig och var inte rädd för att ringa till folk och fråga dem om ett samarbete. Det är inte jag heller rädd för. För mig är det viktigt att de vi samarbetar med vill göra just det – samarbeta.

Artikelbild

| Ad Libitum. I dag har kören omkring 20 medlemmar. Två av dem har varit med sedan starten.

Camilla Sjöberg Friman har växt upp med Ad Libitum, följt med på konserter och skivinspelningar. Musiken blev en naturlig del av hennes liv och i dag jobbar hon som musiklärare på Folkungaskolan. Men att hon skulle ta över som körledare var inte självklart. När hon fick frågan 2012 krävdes det lite fundering innan hon tackade ja, men hon är glad att hon gjorde det.

– Det är mycket arbete, men det är väldigt roligt och jag utvecklas som dirigent och musiker. Det ger nya idéer och mängder med glada skratt!

Artikelbild

– Jag tror att pappa hade varit stolt, han hade nog inte förväntat sig att kören skulle hålla på så länge. Han hade nog också tyckt att det var roligt att jag leder den nu, men jag försöker att tänka bort alla förväntningar. Det viktiga är att jag och kören tycker att det är roligt och utvecklande!