Tomas Ekströms utställning "Flygplansta'n" på Galleri Sander beskrevs av vår recensent som "full av liv och energi". Ekströms kommande utställning på Skådebanan kommer nog inte beskrivas i samma ordalag. "Svart på vitt" heter utställningen och är betydligt mer sparsam med färg.

– Jag var tvungen att göra något annat. Jag tycker att det är kul att utvecklas och ska jag måla likadant hela tiden skulle jag lika gärna kunna gräva diken för SJ. Och inget fel att göra det, det hade jag nog tyckt om, säger Tomas Ekström.

"Svart på vitt" är delvis baserad på hans egen barndom där han blev lämnad på ett barnhem. Temat för utställningen är just det, barn som blir bortvalda och lämnade.

Artikelbild

| Kontrast. "Allt är inte ett avgrundsvrål, det finns en pippi här uppe också som mår bra"

– Jag är långt ifrån ensam om att uppleva något sådant, det finns många, många barn och ungdomar som blivit bortvalda eller inte fått uppmärksamhet.

Det här är ett ämne som Tomas Ekström brinner för. Han har i flera år arbetat med barn och ungdomar som på olika sätt haft problem i livet. Han har sett många föräldrar som prioriterat karriären framför sina barn som blivit lidande. Han säger att problematiken i att bli bortvald och bortsedd som barn liknar den hos barn som har föräldrar som super. Att måla tavlorna till utställningen har dock inte varit en tung process.

– Nej, jag har bearbetat min egen situation. Jag kom ganska snabbt till en bra fosterfamilj och har haft ett underbart liv. Men har man en gång blivit bortvald kan man inte komma ifrån det. Jag är långt ifrån det där nu, men känner mig inte helt befriad.

Han beskriver utställningen som "ett avgrundsvrål utan vrede" och menar med det att vreden är borta men känslan finns kvar. Arbetet med "Svart på vitt" har han gjort parallellt med den färgstarkare och gladare utställningen "Flygplansta'n". För att komma i rätt humör och fas har han fått bära ut de färgglada tavlorna när han jobbat med de mörka, och tvärtom.

Artikelbild

| Utlämnande. Att visa upp sin konst är alltid lite jobbigt, tycker Tomas Ekström.

– Folk kanske tror att jag är en riktig dysterkvist om de bara ser den här utställningen, så är det inte! Det är bara att titta på mina andra tavlor.

På lördag är det dags för vernissage. Tomas Ekström säger att det alltid är lite jobbigt, och extra mycket den här gången.

Artikelbild

| Ej namngiven. "Gäddhuvudet har jag fiskat själv".

– Det är ju alltid ett utlämnande att visa upp sin konst. Nu när det delvis handlar om mig själv blir det förstås lite extra, det blir mycket fokus på mig. Folk kanske säger "oj, vad jobbigt han har haft det" och visst, det har jag haft, men det har gått att vända också. Jag hoppas att det här blir ett slags avslut för mig.