En snabb sökning på internet efter Eva-Karin Strand Wåtz ger inte många träffar. Det har sin förklaring i ett sporadiskt utställande, senast var 2014 på Östergötlands museums "Under samma tak". Men nu är det dags igen och Eva-Karin Strand Wåtz ställer ut 26 verk i både akryl och olja på Galleri Skådebanan. Sedan ska hon faktiskt snart ställa ut igen i stadshuset.

– Jag var orolig att jag skulle ha för få tavlor att ställa ut, men jag hade fler än jag trodde! säger Eva-Karin Strand Wåtz.

Tidigare har hon främst gjort sig känd som en naturmålare men på senare tid, och som blir tydligt i den här utställningen, har hon gått ett annat håll – porträtt, bilder på kroppar och teman om döden, övergivenhet och isolering.

Artikelbild

| "Innesluten" av Eva-Karin Strand Wåtz.

– Jag försöker hantera frågan om döden och det märkliga faktum att man ska dö. Jag har själv varit sjuk och då kommer man närmare de tankarna.

Andra starka teman är övergivenhet, människor och dess relationer till varandra, separering och isolering. Ofta tas det i uttryck i bilder med kroppar med frånvända ansikten.

– Kroppar kan uttrycka mycket av ett sinnestillstånd. De frånvända ansiktena visar på en kontaktlöshet och isolering i sin egen värld.

De svårmodiga temana till trots är Eva-Karin Strand Wåtz ingen dysterkvist.

Artikelbild

| Konstnär. Eva-Karin Strand Wåtz arbetar till vardags på kommunen.

– Det är inte så att jag sitter och är dyster när jag målar, det är jättekul att måla och speciellt människor. Men att måla är ett sätt att bearbeta dessa ämnen.

"Skuggor och dagar" har vernissage på lördag klockan 12 -15 och visas fram till 30 mars. Vice borgmästare Niklas Nåbo (S) invigningstalar.